Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Hegyvidék okostelefonos applikáció

Hegyvidek_hirdetes_okostelHány óráig tart nyitva a gyógyszertár? Hol találunk a közelben éttermet? Merre kiránduljunk a hétvégén? Ha a Hegyvidéken épp valamilyen hasznos információra van szükségünk, már nem kell sokat keresgélnünk: az önkormányzat megbízásából 2012-ben elkészített, minden platformról ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segítségével pillanatok alatt választ kaphatunk kérdéseinkre.

 

A Hegyvidéken élők és az ide látogatók számára kifejlesztett, minden okostelefonos platformra (iOS, Android, Windows) letölthető ingyenes alkalmazás a kerület közel 500 intézményét, nevezetességét, vendéglátóhelyét mutatja be külön kategóriákba rendezve, és erre a célra készült fotókkal illusztrálva.

 

foto11A Hegyvidék alkalmazásban a legfontosabb önkormányzati információk éppúgy megtalálhatóak, mint az ismertebb szolgáltatóhelyek (például patikák, orvosi rendelők, benzinkutak, éttermek, kávézók), illetve a sport, a szabadidő és a kultúra elsődleges célpontjai. Az egyes helyszínek minden kategórián belül az aktuális pozíciónk szerint, a legközelebb lévő helyszíntől, távolság szerint rendezve jelennek meg. A helyekhez tartozó praktikus adatokat (cím, telefonszám, e-mail, weboldal) elmenthetjük a telefonkönyvbe, egy kattintással elérhetjük a látnivaló telefonszámát, megnézhetjük a honlapját, vagy éppen a Facebook-oldalát. A nevezetességeket megkereshetjük térképen, illetve az aktuális pozíciónkból útvonalat is tervezhetünk. A könnyebb kezelést segíti, hogy az egyes helyeket elmenthetjük a kedvencek közé, és a legnépszerűbb, mások által kedvencnek jelölt helyeket is megnézhetjük. Az adatokban kereshetünk bármilyen szóra, vagy kategóriák szerint is böngészhetünk. 2014. március végétől a Hegyvidék applikációval immár parkolni is lehet a XII. kerületben. A Jó utat! elnevezésű úthibajelentő modul 2014 szeptemberében, míg a pánikgomb modul 2014 októberében vált az applikáció részévé.

 

 

Alkalmazásbemutató: Hegyvidéki Önkormányzat

 

 

Írta: Bog | 2012-11-10 15:50 | Forrás: Mobilarena
 

A főváros XII. kerülete Androidra és iOS-re készítette el elsősorban a helyi lakosok számára hasznos alkalmazását, amely megfelel a kor igényeinek.

 

Annyiban rendhagyó ez a bejegyzés az alkalmazásrovatban, hogy ezúttal nem egy feltörekvő, ifjú csapat ingyenes munkájáról lesz szó, hanem az Appsters munkájáról, amely egy 2010-ben alakult, abszolút profitorientált hazai csapat Nyírő András vezetésével. A cég megbízást kapott a főváros XII. kerületéről egy olyan alkalmazás elkészítésére, amely elsősorban a kerültben élők számára nyújt hasznos információkat, ám sok érdekességet rejt az ide csak mondjuk kirándulni indulók részére is.

Általában meglehetősen szkeptikusan állunk hozzá olyan informatikai fejlesztésekhez, amelyekben valamilyen szempontból az állam, illetve a közigazgatás is megjelenik. Éppen ezért amikor megkaptuk a sajtóközleményt az alkalmazásról rögtön számos kérdésre igyekeztem választ találni, s ebben a kerület kifejezetten korrekt partnernek mutatkozott. Névai Gábor, a kerület digitális stratégiai menedzsere minden kérdésre válaszolt.

 

Így nem titok, hogy pályázati úton került képbe az Appsters, ők adták a legjobb ajánlatot az összességében mintegy 4 milliós projekthez. Ez az összeg egyébként az Androidra és iOS platformra is elérhető program kapcsán nem tűnik túlzónak, legalábbis az általunk megkérdezett iparági szereplők szerint. Az alkalmazás ötletét a kerületi Facebook csoportban végzett felmérés adta, illetve kerületi iskolások körében is végeztek fókuszcsoportos kutatást. Mindez azonban akár lényegtelen is lehetne, ha mondjuk a végeredmény valami középszerű, butított webes átirattá alakult volna, de szerencsére a Hegyvidéki Önkormányzat alkalmazása simán megfelel a kor elvárásainak, több ponton (például a képanyag tekintetében) pedig kifejezetten színvonalasra sikerült.

 

Az ingyenes programot megnyitva a tartalomjegyzékbe csöppenünk, de nem csak ez a lista segíti az alkalmazáson belüli navigációt. A kijelző alsó sorában választhatunk térképet, megnézhetjük az eseményeket, a kerület Facebook oldalát, illetve találunk könyvjelzőket, amelyeket magunk szerkeszthetünk, amit ide akarunk tenni, azt az adott látnivaló információs oldalán tudjuk kiválasztani. A kerület maga is összeállított egy ilyen listát azokról, amik szerintük fontosak.

Nem fogjuk most az összes menüpontot érinteni, hiszen az Önkormányzattal kapcsolatos információk mellett sok kép és adat érhető el a kerületi látnivalókkal, kirándulóhelyekkel, éttermekkel, bankfiókokkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, játszóterekkel, kulturális programokkal kapcsolatban, de megtaláljuk a kerületi autószervizeket és benzinkutakat is. Az állandó rendezvények között az éves hegyvidéki események szerepelnek, mint mondjuk az "Előzd meg a Fogaskerekűt" verseny, de ha már fogas, akkor a BKV 60-as viszonylatáról is sok információhoz juthatunk.

 

Az egészben egyébként az a nagyszerű, hogy a fent felsorolt kategóriákra bontott helyszínek egy mozdulattal térképen is megjeleníthetőek, természetesen útvonalat is tervez a Google Maps, ráadásul arra is maradt energia, hogy AR módban körbenézzünk, ilyenkor a kamera keresőjének képére teszi rá az alkalmazás az általunk megszűrt helyszíneket. Kár, hogy ez a funkció a HTC One X-en megfagy, de aPadfone 2-t is megfekteti, pedig ezek nem csirke gépek. Az események menüpont webről frissül, a közeljövőben várható, kerületi szervezésű programokat listázza, ezekről is lehet bővebb információt kapni. Összességében tehát egy meglepően igényes, rengeteg információt tartalmazó szoftver született, amely Android és iOS rendszereken működik, utóbbiaknál már támogatja az iPhone 5-ben megjelent 16:9-es képarányt is. Természetesen a letöltés ingyenes, de igazán csak a kerületben élők fogják tudni kihasználni a benne rejlő információhalmazt. Látszik, hogy átgondolt munkáról van szó, kifejezetten nívós és terjedelmes a képanyag (az egyes látnivalókhoz galéria is tartozik, ám a szoftver méretének kordában tartása megkövetelt annyi kompromisszumot, hogy a további fotók már a netről érkeznek az adott nevezetesség megnyitása után), logikus a felépítés, s bár belefutottam néhány apró bugba (itt-ott nem illeszkednek tökéletesen a szövegek a gombokra), az alkalmazás összességében szerintem kielégíti azt az igényt, amit egy fővárosi kerület önkormányzatától elvárhatunk,már csak a tökéletes működésre kéne némi hangsúlyt fektetni, nem ártott volna alaposabban tesztelni, mielőtt elérhetővé válik.

 

Nekem három fejlesztési ötletem lenne, egyrészt fájóan hiányzik egy beépített időpont foglalási lehetőség az ügyfélszolgálatra, az okmányirodába, neadjisten a képviselők fogadóórájába, másrészt pedig egy olyan felület, adott esetben fórum sem jönne rosszul, ahol a kerületi lakosok értelmes kérdéseket tehetnének fel nyilvánosan a kerület megválasztott vezetőinek. Így lenne igazán interaktív az alkalmazás, jelen formájában inkább egy jól összeszedett információs brosúra, ami persze még mindig sokkal jobban kezelhető okostelefonon, mint mondjuk kinyomtatva és a postaládákba beszórva. Végül pedig a BKK-val együttműködve jól jönne valamiféle tömegközlekedési információ is, bár ezt másik alkalmazással már most is le lehet fedni, de úgy lenne elegáns, ha ebben a programban is megtalálnánk. Nem a XII. kerület az egyetlen közigazgatási egység, ahol készült ilyen szoftver, Szolnokon is akad ilyen, Óbuda is rendelkezik hasonlóval és nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb egy önkormányzat arra is rájönne, hogy milyen kiváló felület a telefon arra, hogy mindenféle történésről notifikálja a felhasználókat.Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika