Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Lépjünk, hogy ne lépjünk bele! – kutyapiszok elleni kampány a tisztább Hegyvidékért

EACA_dijatado_fotoAz elmúlt évek lakossági kérései és visszajelzései eredményeképpen 2012. március 29-én útjára indítottuk azt a kezdeményezést, amelynek célja egy tisztább, kutyapiszokmentes Hegyvidék megvalósítása volt. Számos hazai és nemzetközi vállalkozás, intézmény, valamint a sport, a média, a közélet világából jól ismert személyiség is a kampány mellé állt.

 

A kampány első szakaszában, 2012. március 29. és április 15. között, a kerület 6 forgalmas pontján színes, „Kutya WC” feliratú ajtókat helyeztünk ki, mintegy jelképeként annak, hogy a kutyaillemhely funkciót is ellátó közterület tisztántartása mindannyiunk közös érdeke. Az ajtókon személyesen, vagy a honlapon virtuálisan átlépve az itt élők is kifejezhették támogatásukat, elkötelezettségüket az ügy iránt.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kampány első szakaszában 12 051–en csatlakoztak kezdeményezésünkhöz. Nagyon sokan közülük arra is voksoltak, hogy hova kerüljenek ki új kutyapiszokgyűjtő szemetesek. Az Önkormányzat a kampány második lépéseként, a legtöbb jelölést kapott területekre 100 db új, kifejezetten erre a célra kialakított kutyapiszokgyűjtő szemetest helyezett ki.

 

Kuka2Az egyedi kialakítású kutyapiszokgyűjtő szemetesek megtervezésére önkormányzatunk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másodéves formatervező hallgatóit kérte fel. A tervezés során fontos szempont volt, hogy kialakításuk révén lehetőség szerint csak a zacskóba gyűjtött kutyaürüléket lehessen elhelyezni bennük; háztartási hulladék, PET palack ne kerülhessen bele. A terveket a Hegyvidéki Önkormányzat Tervtanácsa zsűrizte, amelynek tagjai között neves, Ybl- és Kossuth-díjas építészek, Budapest Város Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Iroda, valamint a Budapesti Építészkamara képviselői választották ki Kőrös Benedek hallgató munkáját, azaz azt a „győztes” kukát. 2013-ban és idén is újabb 50-50 db kukát helyeztünk ki a kerületben élők kérésére. Így összesen már 200 db egyedi kutyapiszokgyűjtő szemetes áll a hegyvidékiek rendelkezésre.

 

Most már a kutyatartókon a sor, hogy megértsék, kutyáik „dolga” az ő dolguk. Nem az a „ciki”, ha valaki felszedi a kutyapiszkot, hanem, ha otthagyja. Annak, hogy egy gazdi minden kutyasétáltatáshoz visz magával gyűjtőzacskót, és feltakarít a kutyája után, természetesnek kellene lennie, hiszen ez a felelős kutyatartás elengedhetetlen része.

A kampány nemcsak a hegyvidékiek körében volt népszerű, hanem a hazai és nemzetközi reklámszakma elismerését is elnyerte:

 

Az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (EACA) 2008-ban indította útjára a társadalmi célú kommunikáció területére fókuszáló EACA CARE díjat (EACA CARE Awards for Social Marketing Campaigns), amely területén mára Európa legrangosabb reklámszakmai elismerésévé vált. A kétfordulós szakmai megmérettetésen 2013-ban 16 ország versenyzett, végül 5 kategóriában, összesen 26 pályaművet válogatott a döntőbe a szakmai zsűri, amelyben reklámügynökségi szakértők mellett az Európai Parlament képviselői is helyet foglaltak. Ebből a reprezentatív nemzetközi mezőnyből lett kategória győztes a Hegyvidéki Önkormányzat és az ACG reklámügynökség közös munkája.

 

Kutyapiszokkampany18A kampány ezüst díjat nyert a Golden Hammer nemzetközi reklámfesztiválon, bronz díjat a hazai Arany Penge díjazáson, valamint a nemzetközi reklámszakma egyik legrangosabb versenyén, a New York-i Clio Awards-on döntőbe jutott, kiemelkedve a világ minden tájáról nevezett, sok száz kampány közül.

 

2013-ban továbbá megkapta az arany Effie-díjat, amely a marketing és kommunikációs szakma egyik világszerte legkiemelkedőbb elismerése. A díjat az Amerikai Marketing Szövetség alapította 1968-ban, és több mint 40 országban rendezik meg ezt a rangos versenyt. A 2013-ban legtöbb díjat nyert Top 10-es hazai reklámkampány-listán a „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” kampány a második helyen végzett.

 

A kampány részleteiről a program honlapján olvashat.Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika