Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kt01

Adókedvezményekkel csökkentik az idősek terheit

2017. 11. 10.

Az időskorúak terheinek csökkentése érdekében az életjáradéki szerződések által érintett lakások, valamint a nyugdíjas otthonok esetében is jelentős kedvezményt biztosít az önkormányzat az építményadó mértékében – többek között erről döntött a képviselő-testület a helyi adókról szóló rendeletek módosítása során.

2018. január 1-jei hatállyal módosította a helyi adókról szóló rendeleteit az önkormányzat. A hatályos előírások szerint a magánszemély tulajdonában álló lakás – amennyiben azt nem terheli egy nem magánszemély vagyoni értékű joga – mentes az építményadó alól, helyette a magánszemélyek kommunális adója fizetendő, ami jóval kedvezőbb az építményadónál. Ám azok a nyugdíjasok, akik a lakásuk tulajdonjogát életjáradéki szerződés keretében egy cégnek átruházták, a vagyoni értékű jog jogosítottjaként a magasabb mértékű építményadó fizetésére váltak kötelessé. Számukra – amennyiben az életjáradéki szerződést 2017. december 31-ig kötötték meg, a szerződésben az adót az életjáradék folyósítására kötelezett szolgáltató tőlük nem vállalta át, valamint életvitelszerűen laknak a lakásban – a jövő évtől 90%-os adókedvezményt biztosít az önkormányzat.


Hasonlóan jelentős mértékben, 1846-ról 200 forint/négyzetméter összegre csökken az építményadó mértékbe abban az esetben, ha az épület idősek vagy fogyatékosok bentlakásos ellátását biztosító tevékenység céljára szolgál. Ez a módosítás közvetetten szintén az időskorúak terheinek könnyítéséhez járul hozzá a Hegyvidéken.

A helyi adókról szóló törvény változásai miatt az építményadó a továbbiakban a lakás és nem lakás céljára szolgáló építményeken túl a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozókra is kiterjed, amelyek után évi 12 ezer forint/négyzetméter mértékű adót kell fizetniük az eszközök tulajdonosainak. A műterem fogalmának szabályozásával szintén kiegészült az építményadóról szóló önkormányzati rendelet, tekintettel arra, hogy ezek a helyiségek adómentességet élveznek. A jövőben egy épület vagy épületrész akkor minősül műteremnek, ha abban az adó alanya vagy közeli hozzátartozója olyan, a saját megélhetését biztosító alkotótevékenységet végez, amelyet a Képviselő-testület Oktatási és Kulturális Bizottsága művészeti és kulturális szempontból kiemelkedőnek ítél.


A telekadóról szóló rendeletben két újabb elemmel bővítették az eddigi kedvezmények körét. Ezentúl nemcsak az építési tilalom alatt álló, hanem a 0%-os beépítési mértékű övezetbe tartozó telkek esetében is 50%-os adókedvezményre jogosultak a magánszemély adóalanyok. További újdonság, hogy a víz, csatorna, illetve út közművek építésére befizetett összegeket a befizetés évében, illetve az azt követő öt naptári évben, maximum 500 ezer forint erejéig levonhatják a magánszemélyek a telekadóból.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika