Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
05_kis

Boldog Teréz anya tér

2012. 10. 22.

Boldog Teréz anyáról nevezték el a hegyvidéki Szent Márton-kegykápolna előtt található teret, amelyet Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Liri Berisha, az albán miniszterelnök felesége leplezett le. A téravató ceremóniával a Magyarországon élő albán közösség régóta dédelgetett álma vált valóra.

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom–budapesti érsek és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége védnökségükkel támogatták a Teréz anya Emléknapot, melynek alkalmából a Bürök, Kempelen és Ormódi utca kereszteződésénél található – idáig névtelen – teret az elesetteket gyámolító béke-Nobel-díjas apácáról neveztek el.11

„Igen nagy öröm önkormányzatunk számára, hogy kerületünkben avathatjuk fel a Boldog Teréz anyáról elnevezett teret. Nagy tisztelője vagyok, mindig csodáltam ennek a kis, törékeny asszonynak a végtelen erejét és lelki nagyságát – mondta az avatóünnepségen Fonti Krisztina alpolgármester. – Teréz anya az albán nép szülötte, így elmondhatjuk, hogy ez a nagyszerű ember a mi tágabb régiónkból származik, s meggyőződésem, nem véletlen, hogy itt, Európa keleti és nyugati határvidékén született. Mi a világnak ezen a felén egyrészt a magunkénak érezzük a nyugati civilizáció örökségét, a kereszténység tanítását a könyörületességről, a gyengék és elesettek gyámolításáról. Másrészt azonban, gyakran kitéve a történelem viharainak, az itt élő emberek sokkal inkább tudják, mit jelent a valódi nélkülözés, a túlélésért folytatott küzdelem. Szívből kívánom, azzal, hogy e teret Boldog Teréz anyáról nevezzük el, hozzájárulhassunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék az ő személyét, életét és szolgálatát, s csodálatos eszmeisége minél jobban elterjedjen a világban.”

 

13Teréz anya szerette és ismerte Magyarországot. Amikor itt járt, létrehozott egy missziót, amit az itt élő nővérek folytatnak. Emlékszem arra az érzésre, amikor először találkoztam vele: áradt belőle a béke és a szeretet. Rendkívül nagy örömömre szolgál, hogy megáldhatom a tiszteletére állított szobrot" – mondta Iberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, a Boldog Teréz anya személyét idéző, Mihályi Gábor által készített szobor megáldása előtt. A magyarországi albán közösség régóta dédelgetett álma, hogy teret nevezzenek el Teréz anyáról. Ez a nap Albánia és Magyarország számára egyaránt fontos. Köszönettel tartozom a Hegyvidéken élőknek, illetve azoknak, akik támogatták a kezdeményezést!" – fejezte ki háláját Mira Hoxha, Albánia magyarországi nagykövet asszonya. A ceremónia végén Herczegh Anita és Liri Berisha, az albán miniszterelnök felesége közösen leleplezte a Szent Márton-kegykápolna előtt található teret, amely most már hivatalosan is Boldog Teréz anya nevét viseli.

 

B. M.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika