Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

mezeskucko01

Elindult az óvodákban a Mézeskuckó-program

2017. 10. 29.

Köztünk élnek, mégsem ismerjük eléggé a felbecsülhetetlenül hasznos munkát végző szorgos rovarokat, a méheket. Ezért is indította el a Hegyvidéki Önkormányzat az általa fenntartott óvodákban a Mézeskuckó-programot, amelynek keretében a nagycsoportos gyerekek játékos formában nyerhetnek betekintést a méhkolóniák különleges életébe.

Gondoltátok volna, hogy egy méhcsaládnak akár 60-70 ezer tagja is lehet? Tudtátok, hogy a méhek csak védekezésből szúrnak, a fullánk kiszakadásakor pedig a rovar is elpusztul? Hallottatok már arról, hogy a szorgos kis állatok a virágzó növények nektárját a mézgyomrukban, a virágport pedig a hátsó lábukon található dús szőrzeten, a kosárkában szállítják, valamint vizet is gyűjtenek, hogy az általuk készített méz megfelelő sűrűségű legyen?


Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről esett szó a Mézeskuckó-program bemutatóóráján a Táltos Óvoda Csikó tagóvodájában, ahol a foglalkozást vezető pedagógusok átbeszélték a gyerekekkel a méhek életmódjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd interaktív játékokkal mélyítették el a frissen átadott ismeretanyagot. Az első állomáson például egy papírból készített méh testrészeit állították össze az ovisok, míg a következőn méret alapján kellett különválasztani a dolgozókat, a heréket és az anyakirálynőt.


mezeskucko2


A virágpor gyűjtését pecabotra lógatott méhfigurákkal játszották el a gyerekek, akik az anyakirálynő szerepébe is beleélhették magukat: apró golyókat helyeztek csipesszel kis lukakba, így imitálva a lépsejtekbe történő peterakás műveletét. A mézfajták bemutatásához a Mézkamra elnevezésű, sudoku-szerű játék mellett kóstolóval is készültek a szervezők – ezúttal a hársméz, a selyemfűméz és a gesztenyeméz közötti ízbeli különbségeket fedezhették fel a kíváncsi nagycsoportosok.


„Az önkormányzat évről évre meghirdet speciális programokat, hogy ezekkel is hozzájáruljon az óvodákban zajló szakmai munka sikeréhez. A korábbiakban már voltak kezdeményezések, amelyek az egészséges táplálkozásra, illetve a környezettudatosságra való neveléshez nyújtottak segítséget az óvodapedagógusoknak, a most indult Mézeskuckó-program azonban egyszerre szolgálja ezeket a nevelési célokat” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki megtekintette a Csikó tagóvodában tartott bemutatóórát.


mezeskucko3


Az alpolgármester szerint az országban már számos helyen bemutatott program a hegyvidéki gyerekeknek is kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy játékos módon, egymással együttműködve megismerjék a méhcsaládok működését, a mézkészítés technikáját, illetve azt, miért egészségesebb, ha mézet fogyasztunk cukor helyett. A foglalkozások mindegyik, az önkormányzat fenntartásában működő óvodába eljutnak a nevelési év során, így több mint háromszáz nagycsoportos nyerhet betekintést a méhkolóniák különleges életébe.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika