Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

koszoruzas

Emlékezés gróf Esterházy Jánosra

2017. 09. 29.

Hatvan évvel ezelőtt halt meg gróf Esterházy János – a szomorú évforduló és az Esterházy-emlékév alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelegtek a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus egész alakos bronzszobránál, a Gesztenyés kertben.

Gróf Esterházy János 1901-ben, Nyitraújlakon, nemesi família sarjaként született. Otthonát a trianoni békediktátummal Csehszlovákiához csatolták – a földreform miatt családja minden vagyonát elveszítette. Budapesten tanult, később saját birtokán gazdálkodott. 1924-ben házasságot kötött Serényi Lívia grófnővel, akitől később két gyermeke született. Kevesen tudják, hogy Esterházy Jánosnak kerületi kötődése is volt: felesége az Istenhegyi úton lakott, lánya és fia – Alice és János – itt, a Hegyvidéken nőttek fel.


Politikai tevékenysége során mindvégig a felvidéki magyarság megmaradásáért küzdött. 1942. május 15-én a szlovák parlament egyedüli magyar képviselőjeként nem szavazta meg a zsidók kitelepítését. 1944-ben több száz zsidó, lengyel, cseh és szlovák embert mentett meg, majd nyilatkozatban emelt szót Magyarország német megszállása ellen. A második világháborút követően háborús bűnösnek kiáltották ki és hetven évvel ezelőtt életfogytiglani börtönre ítélték. Több helyen raboskodott, kegyetlen megpróbáltatásai és szenvedései után a morvaországi Mirov börtönben halt meg, 1957. március 8-án.


A mártírsorsú politikust Szlovákiában még ma is háborús bűnösként tartják számon – ennek ellenére több mint húsz, köztereken felállított emlékműve van a Felvidéken.

A Gesztenyés kertben 2013-ban állítottak szobrot a tiszteletére. „A szobor felállítását komoly civil kezdeményezés előzte meg. Az állam és az önkormányzat is hamar az ügy mellé állt. Nagy János, felvidéki szobrászművész álmodta meg ezt a gyönyörű, s bevallom a szívemhez igen közel álló szobrot, ami nagyon jól bemutatja Esterházy személyiségét, az önfeláldozó, lelkiismeretes férfit, valamint a XX. századi magyarság szenvedéseit. Ezért volt fontos számunkra, hogy ide kerüljön ez a mementó.


Természetesnek tartottuk azt, hogy idén, az Esterházy-emlékévben mi is csatlakozzunk a megemlékezésekhez” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy október 31-én, kedden, 18 órakor a Hegyvidék Galériában, az Esterházy-emlékévhez kapcsolódó programot rendeznek majd.


Az alpolgármester Gonda Attilával, a Hegyvidéki Önkormányzat közművelődési referensével közösen helyezett el koszorút a mártírsorsú politikus szobránál, ahol a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Rákóczi Szövetség és az Esterházy Emlékbizottság, a Hegyvidéki Trianon Társaság, valamint a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság megjelent vezetői is lerótták tiszteletüket.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika