Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Emléktáblát kapott Romhányi József

2017. 10. 19.

Romhányi József, a „rímhányó” mindmáig nagy népszerűségnek örvend a játékos állatverseivel és a közkedvelt rajzfilmekhez írt humoros szövegeivel. Az írónak, költőnek és műfordítónak állított emléktáblát az önkormányzat egykori otthonánál a Mátyás király út 37. szám alatt.

„Gázok és gőzök / köztük főzök. / Körülöttem füstös üstök: / készül a früstök! / Izmaim már merevek, / úgy kavarok-keverek. / És sűrű cseppet izzadok, / hogy hízzatok!” Romhányi József „Amikor szakács voltam a fogságban” című, fiatalkori versét Baranyi Ferenc költő idézte fel az emléktábla-avató ünnepségen, annak kapcsán, hogy sok felhőtlen órát töltött el egykori barátjának házában. A ’70-es, ’80-as években ugyanis szinte hetenként gyűlt itt össze egy jó étvágyú művésztársaság, amelynek ő is a tagja lehetett.


Baranyi Ferenc úgy véli, valóban „rímhányó” volt Romhányi, s könnyen lehet, hogy maga találta ki és terjesztette el nevének ezt a játékosan kifacsart változatát, hiszen az öngúny nagyon is rávall, és ha akarta, hányta a rímeket, méghozzá olyan könnyedén, ahogy csak a mesterséget kitűnően értő ember képes. „Rímes attrakcióit ő maga sohasem tekintette költeményeknek, pedig némelyik költemény volt a javából” – tette hozzá.


A költő szerint nem lehetett Romhányit begyömöszölni semmiféle hagyományos skatulyába. „Nem filmszövegíró, nem táncdalszövegíró, nem opera- és operett-librettóíró, hanem egyszerűen csak író volt, mert az animációs filmek dialógusait, a szövegkönyveket, sőt, még a slágereket is azon a színvonalon szállította mindig, amely méltán avatta őt íróvá, jóval a Magyar Írók Szövetségébe történt felvétele előtt” – magyarázta.


„Átütő személyiségű, művelt, szellemes ember volt” – jellemezte Romhányi Józsefet lánya, Romhányi Ágnes, aki hálás azért, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat is emléktáblát állított édesapjának. Arról számolt be, hogy korábbi lakhelyén, a Hegedűs Gyula utcában tavasszal avattak egy táblát a tiszteletére, Nagytétényben pedig néhány évvel ezelőtt került emléktábla a szülőházára, ahol az utcát is róla nevezték el.


„Fontosnak tartjuk, hogy emléket állítsunk azoknak a Hegyvidéken élt polgároknak, akik kimagasló tevékenységükkel a nemzetünket, kultúránkat gazdagították. Ilyen volt Romhányi József is, aki a fantasztikus tehetségéről árulkodó, mindmáig nagy népszerűségnek örvendő, humoros verseit is itt alkotta” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint a jelen nemzedéke pontosan tudja, ki ő, ugyanakkor ápolnunk kell az emlékét ahhoz, hogy az utókor se feledkezzen meg különleges személyiségéről és remek műveiről.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika