Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
hegedos_karoly07kis

Felavatták Hegedős Károly építész emléktábláját

2014. 11. 27.

Ünnepséget tartottak a Magyar Jakobinusok tere 2-3. alatti társasház lakói. Az épület jubileumi, 75. születésnapja alkalmából felavatták a házat tervező építész, Hegedős Károly emléktábláját. A lakóház előcsarnokában megtartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

hegedos_karoly091939-ben készült el a Magyar Jakobinusok tere 2-3. számú társasház, amelynek lakói a jubileum alkalmából emléktáblát állítottak az épületet tervező Hegedős Károly tiszteletére. Az előcsarnokban elhelyezett alkotáson többek között az építész mesterjegyének másolata is látható. Építészi munkája mellett Hegedős Károly felbecsülhetetlen értékű, dokumentarista tevékenységét emelte ki méltatásában Batalka Krisztina. A BME levéltárának vezetője elmondta, hogy az építész 1945-ben kezdte el írni 6000 oldalas memoárját, amelyet olvasva megelevenedik a XX. század első hatvan évének hiteles története. Bemutatja a magánélet, az építész szakma és a társadalom színtereit, valamint a családi, illetve a közérdeklődésre számot tartó eseményeket. Ennek köszönhetően Hegedős Károly memoárkötetei a múlt század történelmét kutatók számára megkerülhetetlen forrásmunkák – hangsúlyozta Batalka Krisztina.

 

A kezdeteket is felelevenítve beszélt az építész pályájáról Horváth Attila. A BME levéltárának munkatársa többek között megemlítette, hogy Hegedős Károly katonaként megjárta Doberdót, a háború miatt tanulmányai is elhúzódtak. Dolgozott Bukarestben, Párizsban és több vidéki városban, számos középület létrehozásában vett részt, ahogyan nevéhez fűződik a Madách téri bérház tervezése is. Gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki az Országos Társadalombiztosítási Intézettel, az OTI megrendelésére tervezte mások mellett a csepeli rendelőintézetet és a Magyar Jakobinusok téri lakóházat.

 

hegedos_karoly01Modern épületben gondolkodott, amelyben számos kényelmi szolgáltatást szeretett volna megvalósítani, ezek közül azonban pénzhiány miatt nem valósulhatott meg minden – hívta fel a figyelmet Horváth Attila, hozzátéve, hogy az emléktábla alapjául szolgáló mesterjegyet először Búza Barna szobrász fából faragta meg, a házakban felszerelt, az építész tenyerét is megmintázó mesterjegyeket utólag öntötték ki. Az ünnepségen részt vett Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere is, aki elmondta, hogy fontosnak tartja az emléktáblák létesítését. Ahogyan fogalmazott, ezek segítségével az utcákon járva még jobban megismerhetjük a múltunkat, megtudhatjuk, hol is élünk valójában.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika