Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

1

Fenntartható módon hasznosul-e a megtakarításunk?

2017. 11. 24.

Ma még nem igazán vagyunk tisztában azzal, hogy környezeti vagy társadalmi szempontból fenntarthatóak-e azok a célok, amelyekre a bankok a náluk elhelyezett megtakarításainkból forrást biztosítanak. A pénzügyi döntéseink felelősségéről és az értékalapú banki tevékenységről hallhattak előadást az érdeklődők a Barabás Villában, a Klímabarát esték legutóbbi programján.

Néhány évtizeddel ezelőtt még egyetlen bank sem akadt Hollandiában, amelyik hajlandó lett volna kölcsönt nyújtani szélerőművek építéséhez, egyszerűen azért, mert nem láttak benne üzletet. Két környezetvédő azonban nem nyugodott bele ebbe a helyzetbe: elhatározták, hogy bankot alapítanak, és hitelekkel fogják segíteni a szélerőműparkok megvalósítását. Több éves előkészület után így indult el 1980-ban a Triodos Bank, amely ma már nemcsak a megújuló energiát hasznosító erőművek létesítéséhez, hanem a biogazdálkodástól a fair trade kereskedelmen át a különféle szociális és kulturális projektekig sok minden, környezeti és társadalmi szempontból fenntartható beruházáshoz biztosít forrást. A pénzintézet az elmúlt években több európai országban is fiókot nyitott, valamint megalapította az Értékalapú Bankok Globális Szövetségét, amelynek jelenleg negyven tagja van a világ minden tájáról.


2


A Triodos történetét Molnár Csaba, az értékalapú bankok szövetségéhez hazánkból csatlakozott MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. közösségfejlesztési igazgatója mutatta be a Klímabarát esték közönségének. Az előadó szerint sokszor a tévhiteink akadályoznak meg bennünket abban, hogy elhiggyük: a kis dolgok is számítanak, és összefogással el lehet érni nagy eredményeket. Igaz ez arra a kérdésre is, hogy van-e ráhatásunk az emberi tevékenység okozta aggasztó globális folyamatokra, a széndioxid kibocsátás és az átlaghőmérséklet felgyorsult növekedésére, vagy a természeti értékek megállíthatatlanak tűnő fogyatkozására.


Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy egy társadalom fenntartható módon való működéséhez a pénzügyi döntéseink is hozzájárulnak. Ilyen döntés például, amikor a bankban elhelyezzük a megtakarításunkat, a kamatok és a költségek mellett ugyanis azt a szempontot is vizsgálhatjuk, hogy a szolgáltató mire fordítja a pénzünket.


3


Az értékalapú bankok legfőbb ismérve a közösségfejlesztési igazgató szerint az, hogy a gazdasági fókuszt felváltja az ember- és környezetközpontú megközelítés. További fontos jellemzőjük, hogy a reálgazdaságba fektetik be a pénzt, szemben a hagyományos bankokkal, amelyek a megtakarításaink jelentős részét olyan értékpapírpiacokon helyezik el, amelyek mögött valódi termelés, tevékenység nem áll. Az értékalapon működő pénzintézetek mindemellett válságállóbbak, a finanszírozott szereplők ugyanis elkötelezettek a valódi értékeket teremtő munkájuk iránt, és így sokkal kevésbé hajlandóak elengedni a hitelüket.


„Az anyagi forrásainkkal való gazdálkodás felelősséggel jár, így azzal is érdemes foglalkoznunk, mi lesz a bankban elhelyezett pénzünkkel – összegezte az előadás üzenetét az est házigazdája, Kovács Lajos alpolgármester. – Ma még keveset beszélünk róla, ám a jövőben a felelős pénzügyi gondolkodás részévé válhat, hogy arra is figyelmet fordítunk, fenntartható módon hasznosul-e a bankra bízott megtakarításunk.”

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika