Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

csn76_660

Hegyvidéki Napok – tizedszer

2017. 06. 12.

Már az lenne meglepő, ha nem monumentális családi hétvégével indulna a nyári szezon. A környéken lakók már megszokták, hogy ilyenkor megváltozik a MOM Kulturális Központ és azt körülvevő terület. A Gesztenyés kert színpadán egymást váltják a jobbnál jobb műsorok, miközben érdekes játékokat próbálhatnak ki a gyerekek vagy különböző vetélkedőkben mérhetik össze tudásukat. Így volt ez a mostani hétvégén is, hiszen ezúttal is kétnapos program kavalkád várta előbb a legkisebbeket, majd a nagyobbakat is a tízedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Napokon.

Hagyományosan az egészségnappal kezdődött a kétnapos rendezvény, a gyerekeket a Gesztenyésben, a felnőtteket a MOM-ban várták a vizsgálatokra. Ismét sokféle szűrésre és tanácsadásra nyílt lehetőség, a Szent János Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budapest Szent Ferenc Kórház és a kerületi egészségügyi alapellátás munkatársai, szakorvosok, védőnők és szakápolók várták idén is az érdeklődőket. Kiemelt szerepet ezúttal a hallásvizsgálat kapott, szakorvosi tanácsadással, de több, mint harminc orvos szakma volt jelen egésznap, mert továbbra is fontos, hogy olyan szűréseket biztosítsanak a szervezők, amelyeken lehetőség szerint minél nagyobb számban vehetnek részt a hegyvidékiek. Akárcsak a korábbi években, most is nagy volt az érdeklődés minden asztalnál.


eu04


Bár az időjárás kissé elkeserítő volt szombaton délután, a majd’ egyórás eső után mégis hamar visszatért minden a rendes kerékvágásba.

Már a bejáratnál sokan megálltak, a hívogató játékok között. A több ugráló vár mindkét napon, a felfújható mászóhegy, az akrobatikus képességeket előcsalogató ugráló asztal vasárnap teljes kapacitással működött. Az ugrálóvárak mindvégig tele voltak (csak az esőben engedték le mindegyiket, nehogy a szélben baleset legyen), a kézműves játszóházak is sok kicsit vonzottak, hiszen lehetőség volt babák, ékszerek készítésére, üveggyöngyökből, születtek szélcsengők rézlemez domborítással. Nyári virágkoszorúk, gyógynövényes illatzsákok, körtemuzsika készítés, zöldségszobrászat. Papírsárkányok és szélforgók készítése. Vízi sziget-építés kövekből, homokból, gyufatutaj és dióhéj hajókkal, csónakokkal, vízi állatkákkal.


csn04


A Kenderkóc Népi Játszóház hagyományőrző kézműves foglalkozásai során sok érdeklődő gyerek ismerkedett meg a népi mesterségekkel és a természetes anyagokat felhasználó foglalkozásokkal, miközben kiélhették kreativitásukat is.


csn02


Az arcfestők sem sokat pihentek, pillangók, tündérek, tigrisek és vagy éppen sétáló virágok kerültek ki a kezük alól. Idén is népszerű volt a lányok körében a hajfonás, a legkülönbözőbb igényes frizurákkal álltak fel a székről a legifjabb hölgyek.


csn57


A Fabatka Portának köszönhetően idén is visszatértek a gyerekek nagy kedvencei, a kosaras körhinta, hordólovaglás, csigafutam, madaras karikadobó, patkódobó, diótörő, horgászat, mocsárjárás, golyóvezető, gólyalábak, golyólabirintus, óriásmalom-játék, őrlőmalom, katapult, egyensúlypalló, malacetető és sok egyéb népi mulatság.


csn20


A Csigabiga Palota, a Baba Játszó Ház, a képességfejlesztő, építő és logikai játékok, babakonyha, babaszoba, szerelőműhely, boltos játszó, várjáték, bábparaván, a mesekönyv kuckó, a táblás és társasjátékok, az ügyességi játékok, bújkák, fabicikli mind-mind végig nagyon népszerű volt, akárcsak a rodeó bika, ahol mindenki bebizonyíthatta ügyességét, rátermettségét. Ha meg valaki lepottyant – és bizony sok-sok potyogás volt, a harsány kacagás jelezte: ez is fontos része a játéknak.


csn11


A közrendvédelmi programok is nagyon népszerűek voltak, a rendőrségi bemutatók, a tűzoltók autóbaleset utáni mentőakciója, a rendőrségi motorcsónak, a tűzoltóautó és a szirénázó rendőrautó közelségében biztos több fiú fejében megfordul: én is rendőr leszek, tűzoltó.


kozrendvedelmi05


kozrendvedelmi21


Sok érdeklődő kereste fel a Természetvédelmi Polgárőrség, a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája, a Normafa Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága standját is, mindenütt készséges munkatársak adtak tájékoztatást mindenről.


A színpad produkciói mindkét napon nagyon sok embert vonzottak a nézőtérre – kivéve talán a német tánccsoport műsorát, de ez semmiképpen nem az ő hibájuk volt, hiszen épp a fellépésük idejére eredt el az eső – ők, mindennek dacára becsülettel felmentek a színpadra, hogy eltáncolják a műsorukat. Talán nem túlzás ezt mondani: külön köszönet illeti érte őket!


csn19


Szerencsére az eső viszonylag hamar elállt, így a későbbi műsorok zavartalanul követhették egymást, egészen az este tíz órakor elkezdődött, sajátos hangulatú Piaf-estig.


csn45


A vasárnap – természetesen – hogyan is kezdődhetne másképp: A KONCERT-tel, A legkisebbek kedvence, Halász Judit nemcsak szórakoztatta, de meg is dolgoztatta a kicsiket. Nyelvtörőket, mondókákat, refréneket gyakoroltatott velük, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész–énekesnő produkcióját mindvégig lelkes örömmel fogadta hatalmas közönsége.


halasz_judit05


Míg a kicsik a „helikopátert” várták és skandálták a pandapapandapapapandát, addig a felnőttek megrakták a tüzet a bográcsok alatt, kezdődött a főzőverseny. Az idei szabály az volt, hogy bármi készüljön is a bográcsban, fontos összetevőnek kell lennie a bornak! Tizenhárom csapat mérte össze a tudását, népszerű volt a vörösboros marhapörkölt, de készültek levesek, csirke- illetve kakas- és pulykaétel, de részeges szarvas is.


bogracs37


Egy egész üveg konyak benyakalásáért nyugodtan nevezhetjük részegesnek azt a csodaszarvast, mely végül a dobogós harmadik helyre juttatta készítőit, az önkormányzat csapatát. A versenyt végül az Örmény Bogrács csapat nyerte meg, akik nemcsak egy étel elkészítésére összpontosítottak, hanem komplett örmény menüsort állítottak össze. „Kizárt, hogy a receptet elárulom – mondta az örmény ízek mestere, Keszy-Harmath Péterné Enikő -, de kóstolót örömmel adok belőle”, s már tálalta is az ínycsiklandó illatú padlizsános borjúragut – ám az igen igényesen szervírozott ételt sajnos – a tudósító ideje híján – nem volt mód megkóstolni, ahhoz azonban kétség sem férhet, hogy a menü részeként előételnek kínált csípős zakuszkával megkent grillezett padlizsánkarika mazsolás spenótfelfújttal valóban mesésen finom volt.


bogracs22


Vasárnap a színpadi fellépők mellett a Mesesátor is várta a gyerekeket, ahol tizenegy órakor Pokorni Zoltán is mesélt, a gyerekek kérésére Benedek Elektől a Mátyás király juhászát. „Nagyon szépen figyeltetek, Benedek Elek is büszke lenne rátok” – dicsérte meg a még a mese után is tátott szájjal figyelő hallgatóságát a polgármester. A sátor mellett régi játékok és kézműveskedés is folyt, Komámasszony, hol az olló? Címmel, de volt ugróiskola, gumizás, fonaljáték, körjáték is.


csn85_660


Ismét eljött a Világ-Tér-Kép Közhasznú Egyesület, tagjai szemléletformáló játékokkal nyújtottak izgalmas szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt: az érdeklődők kártyázás közben ismerkedhettek meg a jelnyelvvel, a sportkedvelők paralimpiai totóval bővíthették ismereteiket, a társasjátékoknál pedig egyaránt szükség volt szerencsére, ügyességre, taktikára, hallásra, szaglásra és tapintásra.


NOÉ Állatotthon tagjai nemcsak egy gyönyörű fekete kutyust, de ezúttal baromfit is hoztak, a gyerekek legnagyobb örömére.


csn13


A jobbnál jobb koncertek, a szokásosan finom kürtőskalács, a borbazár és a nyálcsorgatóan finom illatokat árasztó pecsenyesütők és pékstandok minden feltételt biztosítottak ahhoz, hogy ezen a két napon minden szempontból a lehető legjobban érezzük magunkat.


csn40


Ha végezetül megengedhető a tudósítótól még ennyi személyes vélemény, talán az szinte zavartalan nyári idő miatt is: többünk számára bebizonyosodott, hogy a MOMCafé készíti a világ legjobb limonádéját. Aki a MOM Kulturális Központban jár, feltétlenül kóstolja meg, nem éri csalódás.

Ebben sem!


Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika