Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kozossegi_haz03_660

Közösségi házat avattak az Apor Vilmos téren

2017. 06. 20.

Felavatták a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia új közösségi házát. Az Apor Vilmosról elnevezett épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg az átadási ünnepségen.

Fontos, hogy legyenek templomaink, „szent helyek, melyeket kiszakítunk a profán térből azért, hogy az imádságnak és az istentiszteletnek házai legyenek”, ugyanakkor jó, ha a közösségnek van olyan háza is, ahol „a vidám együttlét, a kultúra, a barátság” kaphat helyet. Így lehet teljes az egyházközségi élet, amelyben „a szent és a profán nem állnak szemben egymással, hanem szerves egységet alkotnak” – mondta Erdő Péter bíboros a felső-krisztinavárosi templomban bemutatott ünnepi szentmisén, abból az alkalomból, hogy felépült a plébánia új közösségi háza az 1941-ben megkezdett, de a második világháború miatt félbehagyott nagytemplom alapjain.


kozossegi_haz04


Az Apor Vilmos Közösségi Ház avatásán Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az épület történetében benne van minden emberi gyarlóság, ugyanakkor felmutatja a háború idején templomot építő közösség erejét is. A ház története, mint fogalmazott, őrzi a kommunizmus gaztetteit, azt, hogy elvette a közösségtől épülő templomát, és őrzi a korábban itt működő éjszakai mulatóban önként vagy kényszerűségből dolgozó nők nyomorúságát, valamint az őket kihasználók bűneit is. De az épület történetében most már benne van annak a közösségnek az ereje is, amelyik birtokba veszi – tette hozzá.


kozossegi_haz08


„A ház eszköz, hogy közösséggé formálódjunk, összetartson bennünket. Az önkormányzat dolga is az, hogy a közösségek életét segítse” – emelte ki köszöntőjében Pokorni Zoltán polgármester, aki hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy az új közösségi tér jól be tud majd illeszkedni a kerület kulturális életébe. A polgármester kitért rá, hogy az elhunyt Kossuth-díjas építészünk, Makovecz Imre ide tervezett nagyszabású temploma is biztosan meg fog valósulni valahol, a kormány ugyanis elkötelezett, hogy megtalálja ennek a helyét.


kozossegi_haz16


Györgydeák Márton plébános arról számolt be, hogy 1998-ban 240 millió forintért vásárolták vissza a közösségi házuknak helyet adó ingatlant. A korábbi épület feleslegessé vált részeiből 710 tonna törmeléket és 120 tonna vasat hordtak ki, a bontási költségek elérték a 45 millió forintot. A közösségi ház építésére 310 millió forintot fordítottak. A közel 600 millió forintból megvalósuló beruházást az egyházközség saját forrásból, a hívek adományaiból, továbbá az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Magyarok Nagyasszonya Társaság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával finanszírozta.


kozossegi_haz21


A Müller Ferenc építészmérnök által tervezett közösségi ház két és fél év alatt készült el. Az egyszintes, több mint 500 négyzetméter alapterületű épületben három termet alakítottak ki, ahol a jövőben közösségi programokat, esküvők, keresztelők utáni összejöveteleket kívánnak tartani. A közösségi ház műszakilag kész, de a berendezése és közvetlen környezetének parkosítása még hátra van.


kozossegi_haz23

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika