Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

01

Lendva a Hegyvidéken

2017. 11. 02.

A Hegyvidék Galéria legújabb tárlatán lendvai művészek az artisztikum nyelvén fogalmaznak meg olyan fontos üzeneteket, amelyek mindnyájunkat érintenek.


Fonti Krisztina alpolgármester a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy kerületünket régi kapcsolat fűzi a Szlovéniában élő magyar képzőművészekhez – a hegyvidékiek többször is találkozhattak már a lendvai alkotók munkáival. „Ahogy kitűnik az elmúlt évtizedek eseményeiből is, egy valóban jól működő kapcsolat van Lendva és a Hegyvidéki Önkormányzat között. A köteléket igyekszünk valódi tartalommal, élettel megtölteni, hiszen két város között csak akkor működhet a kulturális kapcsolat, ha azt minél több olyan programmal töltik meg a résztvevő partnerek, amelyek mindkét felet gazdagítják” – hangsúlyozta az alpolgármester.


02


Baumgartner Dubravko montázsaival a változást, Göntér Endre festőművész képeivel a társadalmat érintő problémákat, a Munkácsy-díjas Király Ferenc szobrászművész márványszobraival a nőiességet, míg Galič Štefan grafikusművész, aki sajnos már nem lehet közöttünk, színes fametszeteivel a mulandóságot fogalmazza meg. A kiállított művekre nem elég a pillantás – a szemlélődőben a vonalak és a formák óvatosan ébresztik fel azokat az érzéseket, gondolatokat, amelyeket az alkotók a művészet nyelvén, beszédes szimbólumokkal komponáltak meg.


„Más-más irányzatot képviselnek. Nehéz a szülőföldön kívül közös pontokat találni, de nem is biztos, hogy szükséges. Ha végignézzük a kiállított műveket, olyan ellentétpárok, ellentétes jelentésű szavak, antonímák juthatnak eszünkbe, mint élet és halál, születés és elmúlás, múlt és jelen, ősi és új, állandóság és változás, vándorlás és letelepedés. Csupa olyan fogalmak, amelyek szétválaszthatatlanok, egymás nélkül nem léteznek” – méltatta a tárlaton felsorakoztatott alkotásokat Kallós Judit művészettörténész, aki kiemelte, a művekben megelevenedik a globalitás és a lokalitás.


03


Gerič Ferenc, a Lendvai Galéria és Múzeum nyugalmazott igazgatója amellett, hogy felidézte a húsz év legfontosabb pillanatait, külön köszönetet mondott az önkormányzat vezetőinek is: „Fonti Krisztina nagy figyelemmel kíséri, hogy mi történik Lendván. Gonda Attilának, a Hegyvidéki Önkormányzat közművelődési referensének is hálával tartozom, hiszen mindent megtesz azért, hogy a mindennapi életben is láthatóvá tegyen minket”


Az ünnepségen Szlovénia nagykövete is részt vett. „Köszönöm azt a sok-sok éve tartó partnerséget, aminek ez a mai kiállítás is a része. Most Szlovénia három kiváló művésze alkotásaikon keresztül mutatják meg népünk természetszeretetét” – fogalmazott Dr. Robert Kokalj.

 

 

 

 

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika