Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

1

Nagyszabású fejlesztés indul a Szent János Kórházban

2017. 10. 31.

Az idei költségvetés terhére 2,5 milliárd, jövőre több mint 2 milliárd forintot fordít a kormány a Szent János Kórház fejlesztésére.

A források egy MR-készülék beszerzésére, a nővérszálló rendbe tételére, a kazánház felújítására, napelemek telepítésére és a későbbi beruházások tervezésére nyújtanak fedezetet, illetve 2018-ban tizenhárom épület energetikai korszerűsítésére is sor kerülhet. Az új, hegyvidéki szakrendelő kialakítására 2020-ig összesen 9,3 milliárd forintot biztosít az állam.


A kormány célja, hogy az Egészséges Budapest Program keretében egységessé és hatékonnyá tegye a főváros és környékének egészségügyi rendszerét, amely közel négymillió ember ellátásért felel – erről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszélt a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető tájékoztatása szerint csak idén összesen 40 milliárd forint áll rendelkezésre a központi régió kórházi fejlesztéseire, a források jelentős részét eszközbeszerzésre, illetve az elkövetkező nyolc-tíz évben megvalósuló, több százmilliárd forint összértékű fejlesztések megtervezésére fordítják.


balog02


Balog Zoltán bejelentette, hogy a Szent János Kórház idén 2,5 milliárd, jövőre pedig 2 milliárd forintot kap fejlesztésekre. Az eszközbeszerzések részeként egy új MR-készüléket üzemelhet be a kórház, továbbá 200 millió forintból elindul a fűtéskorszerűsítés, felújítják a kazánházat, napelemeket telepítenek és rendbe teszik két épület tetőhéjazatát. 458 millió forintot kap az intézmény, hogy a közép-budai felnőtt társkórház és gyermekközpont, a központi sterilizáló, gyógyszertár és laboratórium kialakítását megtervezze. A nővérszálló felújítására is sor kerül, továbbá a KEHOP-program keretében, több mint 2 milliárd forintból összesen 13 épület energetikai fejlesztése valósulhat meg jövőre.


varga02


„Európai léptékben is igen komoly fejlesztés indul most Budapesten. Kiemelt szerepet kap a Szent János Kórház modernizálása, amely a budai oldalon nagymértékben fogja javítani az ellátás színvonalát” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője. Hozzátette, hogy az elkövetkező három évben 70 milliárd forint jut Budapest és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire, amelyek Közép-Budán a Szent János Kórház mellett a Szent Margit Kórházat, a Budai Irgalmasrendi Kórházat és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet is érintik.


Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője arról számolt be, hogy az Egészséges Budapest Program részeként a Szent János Kórház járóbeteg-szakrendelései hamarosan a megújuló Kútvölgyi Klinikai Tömbbe kerülhetnek át. A kormány idén döntött arról, hogy 9,3 milliárd forintot fordít 2017-2020 között az új, hegyvidéki szakrendelő kialakítására: az építészeti munkálatokra több mint 7 milliárd, az orvostechnikai és informatikai fejlesztésekre pedig 2,3 milliárd forintot terveznek.


gulyas01


A frakcióvezető elmondta, hogy a Kútvölgyiben, a járóbeteg-ellátás számára 1973-ben átadott épületben, ahol a földszinten és négy emeleti szinten helyezkednek a rendelők, az építészeti-épületgépészeti fejlesztés több ütemben fog megvalósulni. Az első ütemben a főlépcsőház, a mellékhelységek, a pinceszinti öltözők és a felvonók újulhatnak meg, majd a második ütemben a fizikoterápia és a hidroterápiás medence, illetve a gépészet modernizálása következik az épület északi szárnyában. Ezután indulhat el a középső szinteken lévő szakrendelők felújítása, végül a járó- és a fekvőbetegeket ellátó tömbök között elhelyezkedő, diagnosztikai célú épületszárny újjáépítését és felszerelését végzik el.


„Több mint 12 ezer négyzetméter szakrendelői terület újul meg, a kiszolgáló helyiségek mellett több mint hetven rendelő korszerűsítésére és klimatizálására kerül sor” – érzékeltette a Kútvölgyiben elvégzendő munkák volumenét Gulyás Gergely, aki úgy vélte: európai szinten is a lehető legmodernebb egészségügyi ellátás feltételeit biztosító fejlesztések valósulhatnak meg az elkövetkező években.


„Évek óta valljuk, hogy nem jó, ha a pizsama és a télikabát összekeveredik” – fogalmazott Pokorni Zoltán annak kapcsán, hogy a fekvőbeteg ellátásba integrált járóbeteg-rendelések miatt tarthatatlan állapotok alakultak ki a Szent János Kórházban. A polgármester szerint ezért is fontos, hogy ha szervezetileg nem is, fizikailag mindenképpen különüljön el a kórháztól a szakrendelő, amely számára ideális helyszínt biztosít a Kútvölgyi felújítandó járóbeteg-szakrendelője. Hozzátette, hogy az új szakrendelő kialakítása a Szent János Kórház fejlesztését is megkönnyíti azáltal, hogy jelentősen csökkenteni fogja az intézmény jelenlegi túlterheltségét.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika