Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Normafa „kapuja”: központban a látogatók

2017. 09. 15.

A Hegyvidéken élőkkel és a civil szervezetekkel folytatott hosszas egyeztetéssorozat után kidolgozott, 2015-ben helyi népszavazással is megerősített Normafa-rehabilitációs program fontos elemeként új látogató- és információs központot hozna létre a helyi önkormányzat az Eötvös út 48. szám alatti ingatlanon.


A fogadóközpont céljaira felújítanák a területen található, több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, emellett egy új, a tájba illő kiszolgálóépületet alakítanának ki.


A Normafa „kapujának” leendő funkcióit illetően az önkormányzat kikérte a kerületi polgárok véleményét; a szórólapokon és a hegyvidek.hu honlapon közzétett kérdőívet több százan töltötték ki a nyár folyamán. A környék használati szokásait is vizsgáló ívek eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben kirándulni, túrázni vagy sétálni járnak ide, de a sporttevékenységek, mint például a futás, a kerékpározás és a Nordic walking is rendkívül népszerűek.


Jelentős azoknak a családoknak a száma, amelyek kifejezetten a játszóterek miatt mennek fel a hegyre, ugyanakkor a piknikezést, valamint a kutyasétáltatást is sokan megjelölték látogatásaik céljaként. A túlnyomó többség közösségi közlekedési eszközökkel – busszal vagy fogaskerekűvel – és gépjárművel közelíti meg a Normafát, de gyalog is sokan érkeznek a környékről.


A kérdőívet kitöltők rendszeres látogatók, háromnegyedük havonta legalább egyszer, negyedük pedig hetente többször is megfordul errefelé. Az eddig megvalósult fejlesztések legalább egy részét – például a felújított sétányokat, pihenőhelyeket, a gumiborítású futóutat és a szabadtéri fitneszparkot – gyakorlatilag mindenki használja, és tízből kilenc ember elégedett is ezekkel.

A területre jellemző használati szokásokkal összhangban állnak a leendő látogatóközponttal kapcsolatos igények. A leginkább óhajtott szolgáltatások között szerepel kávézó, büfé, melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely. Sokan örülnének a szervezett programoknak – természetvédelmi kiállításnak, túratervezésnek –, és igényt tartanának kölcsönzőre is. A sportszerek közül leginkább kerékpárt és télen szánkót vagy síléceket bérelnének a látogatók, de jó néhányan vannak olyanok is, akik piknikezéshez kölcsönöznének különféle hasznos kellékeket.


Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője elmondta, hogy az önkormányzat a kérdőívek eredményei és a beérkezett javaslatok figyelembevételével dolgozza ki a végső terveket. Az engedélyezési tervekhez a neves építészekből álló zsűri által ez év tavaszán kiválasztott koncepcióterv, a Benczúr-Weichinger Studio Kft. munkája nyújt kiindulópontot.


A nyertes koncepció alapján a megújítandó villa az információs központnak, a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérnek, továbbá kávézónak és az üzemeltetéshez kapcsolódó irodáknak biztosítana helyet, míg a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek és az egyéb üzemi funkciók egy új, a terepbe simuló épületben jelenhetnének meg. Ez utóbbi tetején egész évben használható, műanyag borítású tanulósípályát alakítanának ki.


Számos értékes növény található a területen, ezek meg is maradnának – az irodavezető kiemelte, hogy azt szeretnék, ha a fogadóközpont környezetében egy szép, parkos pihenőhely jönne létre. Hozzátette, hogy a helyszín a tervezett közlekedési beruházásokkal válhat igazán a Normafa „kapujává”, ugyanis a telek aljában, a gyermekvasút pályája mellett vezetik majd el az Eötvös út legfelső, lezárandó szakaszának forgalmát, továbbá ott lesz a fogaskerekű vasút új végállomása.


Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika