Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

pilleko_program20_660

Óvodások hasznosítják újra a pillepalackokat

2017. 05. 22.

Pillekőnek hívják azt az Antal Csaba formatervező által kifejlesztett építőanyagot, amelynek alapja újrahasznosított PET-palackokból készül, bevonatát pedig kézzel tapasztott ásványi keverék adja, amely rövid idő alatt betonkeménységűvé szilárdul. A különleges anyagból a gyerekek is izgalmas dolgokat tudnak alkotni, a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája ezért a hulladék-újrahasznosítás népszerűsítése érdekében elindította a Pillekő-programot a kerületi óvodákban.

A felmérések szerint Magyarországon évente több mint másfél milliárd darab PET-palack kerül forgalomba, ami körülbelül 60 ezer tonna műanyaghulladékkal jár együtt. Ebből mintegy 14 ezer tonnát hasznosítanak újra, ami az éves kibocsátás alig negyede. A többi a kijelölt hulladéklerakókba vagy égetőművekbe kerül, rosszabb esetben pedig illegális lerakóhelyeken és az utak mentén eldobálva csúfítja környezetünket, akár évszázadokig: ha nem szedik össze, az ott is marad 450-500 évig, ennyi ugyanis a PET-palackok lebomlási ideje.


pilleko_program02


„Szeretnénk a hulladékról való gondolkodást megváltoztatni – mondta el Kovács Lajos, az önkormányzat környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármestere abból az alkalomból, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a kerületi óvodákban elindította a Pillekő-programot. – Az új program kreatív eszközökkel segíti annak megértését, miért fontos a hulladékok újrahasznosítása. Ezen kívül más hozadékai is vannak a kezdeményezésnek: a gyerekek átélik a közösségi alkotómunka örömeit, továbbá olyan látványos kerti eszközökkel tudják gazdagítani intézményüket, amelyek létrehozásában aktívan közreműködtek, így teljes mértékben magukénak érzik azokat.”


pilleko_program05


A Pillekő-program foglalkozásainak ezekben a hetekben négy óvoda biztosít teret, a többi, önkormányzati fenntartású intézményben ősszel indulhat el az alkotómunka. Az első óvodák egyike volt a Mesevár, ahol – hűen az intézmény elnevezéséhez – a csoportok egy kis várkastélyt építettek, majd ezt festették be pöttyökkel, csillagokkal és más egyéb mintákkal a szivárvány minden színében.

„A mostani projekt teljes mértékben kapcsolódik a pedagógiai programunkhoz, amely az egészséges életmód alakítása mellett nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre. Zöld Óvodaként valljuk, hogy kisgyermekkorban szükséges megalapoznunk azokat az érzelmeket, szokásokat, magatartásformákat, amelyek a későbbiekben alapjai lehetnek a környezettudatos viselkedésnek” – ismertette a pedagógiai célokat Bátyai Éva, a Hegyvidéki Mesevár Óvoda vezetője.


pilleko_program11


Az intézményvezető arról számolt be, hogy több mint egy hónapos felkészülés előzte meg a közös munkát. Először bemutatták a Pillekő-programot a gyerekeknek és a szülőknek, ezt követően pedig elkezdték gyűjteni a PET-palackokat. A legnagyobb élményt az óvodások számára természetesen maga az alkotótevékenység jelentette, amiben az összes csoport részt vett. „Mindenki örömét lelhette abban, ahogy az összegyűjtött palackokból felépült a Vár, amit aztán együtt festettünk, díszítettünk az udvaron” – mesélte Bátyai Éva, aki már a folytatást tervezi: ősszel egy sárkánnyal egészítenék ki színes várkastélyukat.

„Formatervezőként korábban sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne a nagy mennyiségben termelődő hulladékot, a PET-palackot kreatív módon újrahasznosítani. Öt év munkája volt, hogy kifejlesszem azt az ásványi kőzet alapú, a tapasztást követően betonkeménységűvé szilárduló bevonatot, amely a formákba bálázott pillepalackokkal kombinálva széleskörű felhasználási lehetőséget nyújt építőanyagként” – mondta el Antal Csaba, a pillekő feltalálója.


A tervező 2006 óta rendszeresen épít óvodásokkal, iskolásokkal és felnőtt önkéntesekkel köztéri bútorokat, illetve különféle színes, organikus térelemeket. Az elmúlt tizenegy évben országszerte több mint kilencszáz mű készült el pillekőből a helyi közösségek – közel tízezer gyermek és felnőtt – bevonásával, megközelítőleg százezer darab PET-palack újrafelhasználásával.


Közösségi munkával létrehozott pillekövek néhány éve már a Hegyvidéken is láthatóak – az öt évvel ezelőtti Gesztenyenapon a MOM Kulturális Központ kertjében épültek színes ülőalkalmatosságok. „A közösségi művészetben hiszek, mindig másokkal együtt alkotok” – hangsúlyozta munkája kapcsán a tervező, aki arról is beszélt, hogy a most indult Pillekő-program az első, amelyben egy kerület összes óvodája részt vesz.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika