Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
kiallitas09

Párizs vonzásában

2017. 12. 07.

Két különböző, évszázadok óta rivalizáló műfaj kötött barátságot a Hegyvidék Galéria és a KOGART közös kiállításán, ahol Csernus Tibor festményei és Szmrecsányi Boldizsár, azaz Boldi szobrai egymást kiegészítve hívták vizuális elmélkedésre a látogatókat.

Sokakat vonzott a Hegyvidék Galéria évzáró tárlata, amelyen a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal (KOGART) közösen a tíz évvel ezelőtt elhunyt Csernus Tibor festményeit és a kerületben élő Boldi szobrait sorakoztatták fel. A világszerte ismert és elismert művészek a maguk eszközeivel, az artisztikum nyelvén mesélnek alakokról, formákról, az emberi test mivoltáról.


kiallitas03

„Két különböző művész kiállítása ez. Aki teheti, jöjjön el, nézze meg. Csernus Tibor az egyik legkiválóbb magyar festő volt. Boldival kapcsolatban nagyon elfogult vagyok. Egyrészt egy igazán varázslatos és barátságos személyiség, másrészt egy igen kifinomult és tehetséges szobrászművész. Sokan a turulszoborról ismerik őt, de az nem egy tipikus Boldi mű. Kevesen tudják róla, hogy az önkormányzat melletti Erkel szobor is az ő alkotása. Nagy kedvencem a Gesztenyés kertben található 1956-os emlékműve, a Szabadság szárnyaló madara” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester a nagyszabású kiállítás megnyitóján, ahol azt is elmondta, hogy büszke a Hegyvidék Galériára, amiért nem csak kerületben élő művészeknek ad bemutatkozási lehetőséget.


kiallitas11

„A szobornak és a festménynek is térre van szüksége ahhoz, hogy érvényesülni tudjon. Csernus Tibor a szobrászattól eltérően nem elvesz az anyagból, hanem építkezik. Vonalakból, formákból és színekből jönnek létre formátlan, arctalan alakok, amelyek aztán a szemünk előtt válnak emberré. Boldinak nagyon finom ívű, a redukció sűrűségéből és a minimalizált formákból kialakuló szobrai szintén előttünk válnak alakokká. Márvány és bronz alkotásai tekintélyükkel ellökik maguktól a nézőt, ugyanakkor hívogatják is, hogy érintse meg. Incselkedés van ezekben a művekben” – méltatta a tárlatot Kosinsky Richárd, a KOGART művészettörténésze.


kiallitas04


„Hegyvidéki szobrászként nagyon jól esik, hogy egy ilyen szép és rangos helyen is bemutathattam az alkotásaimat. Úgy érzem, hogy a festmények és a szobrok nagyon jól kiegészítik egymást. Csernus Tibort 2001-ben ismertem meg, nagyon szoros kapcsolat volt köztünk. A kezdetekben sokat segített a párizsi kiállításokon való megjelenésekben” – mondta a Munkácsy Mihály-díjas Boldi.

Balázs Attila, a Hegyvidék Galéria vezetője sikerként könyvelte el az évzáró kiállítást. „Felemelő érzés, hogy a befektetetett munka meghozta a gyümölcsét. Itt nemcsak látogatói szám, hanem művészeti érték is van. Magasra tettük a lécet, de jövőre is olyan programokat tervezünk, amivel megőrizhetjük a galéria magas színvonalát”A kiállítás megtekinthető 2018. január 22-ig.


Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika