Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Spórolnak az energiával a polgármesteri hivatalban

2016. 05. 31.

A polgármesteri hivatal és a parkolási ügyfélszolgálat is csatlakozott a Spórolunk@kiloWattal elnevezésű környezetvédelmi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a dolgozók a munkahelyi szokásaik megváltoztatásával próbáljanak meg minél több energiát megtakarítani.

Az elmúlt évek során számos energetikai fejlesztést hajtottak végre az önkormányzat intézményeiben annak érdekében, hogy csökkentsék a fosszilis energiahordozók felhasználását. A polgármesteri hivatal épületében sem maradtak el a szükséges beruházások, például kicserélték a régi, rosszul szigetelő nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, a tetőre pedig áramtermelő napelem-parkot építettek. A dolgozók szemléletformálására szintén figyelmet fordítanak a hivatalban már hosszú évek óta, ennek jegyében 2008-tól kezdve érvényben van egy jegyzői utasítás az irodai berendezések környezettudatos használatának módjairól. Az energiával való takarékoskodásnak azonban az előbbieken kívül számtalan más formája is létezik, olyanok is, amelyek esetleg maguktól értetődőnek tűnnek, mégsem él velük mindenki – ezért úgy döntött nemrég a polgármesteri hivatal, illetve a parkolási ügyfélszolgálat vezetése, hogy csatlakoznak a Spórolunk@kiloWattal elnevezésű versenyhez.

greendependent_kepzes1k

„A »Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek« versenyt egy kilenc országban zajló európai uniós projekt keretében a GreenDependent Intézet hirdette meg hazánkban, ők kérték fel önkormányzatunkat a részvételre” – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos alpolgármester, aki a Klímabarát Települések Szövetségének elnöki tisztét is betölti. Hozzátette: Magyarországon eddig tizenkilenc középület mintegy kétezer dolgozóval csatlakozott a kezdeményezéshez, akik azt vállalták, hogy 2016 márciusa és 2017 februárja között a korábbi fogyasztásukhoz mérten minél több energiát fognak megtakarítani mindennapi szokásaik megváltoztatásával. „A középületekben dolgozók versenye nemcsak az általuk megspórolt villamos áram- és gázmennyiség, illetve az ily módon csökkentett környezeti terhelés miatt fontos, hanem azért is, mert az önkormányzatok munkatársai példát mutathatnak szemléletmódjukkal egy kerület, egy település egész közössége számára” – hangsúlyozta Kovács Lajos.

A verseny kapcsán Péter Mihály környezetvédelmi ügyintéző elmondta, hogy a polgármesteri hivatal minden egyes irodája kiválasztott egy-egy személyt, aki részt vett a GreenDependent Intézet szakértője által helyben tartott képzésen. A program helyszínbejárással kezdődött, amelynek során közösen szemrevételezték, hogy az irodákban, a mellékhelyiségekben vagy a teakonyhában mi az, amit már most is jól csinálnak a dolgozók, illetve min lehetne még változtatni a hatékonyabb energiamegtakarítás érdekében. Ezután csoportmunkában átgondolták a további teendőket: megfogalmazódott például, hogy jobban oda kell figyelni a készenléti üzemmódban is áramot fogyasztó készülékek feszültségmentesítésére, a feleslegesen égő villanyok lekapcsolására, a túlzott fűtés vagy hűtés elkerülésére, valamint arra, hogy zárt ablakok mellett rendszeresen, de rövid ideig szellőztessenek. A javaslatokból végül akcióterv készült, amely meghatározza és beütemezi az elkövetkező hónapokra tervezett energiamegtakarítási tevékenységeket.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika