Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kiallitas1

A szakrális művészet lehet jelen idejű

2017. 09. 08.

Puritanus – tiszta művészet címmel kortárs művészek alkotásaiból rendezett tárlattal nyitotta meg őszi kiállítássorozatát a Hegyvidék Galéria. Az élményt több kísérőesemény, kurátori tárlatvezetések, zenés beszélgetések teszik teljessé.

A Hegyvidék Galériában megtekinthető új kiállítás kapcsolódik az idén már tizedik alkalommal megrendezendő Ars Sacra művészeti fesztiválhoz, ugyanakkor, ahogy azt Pokorni Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta, visszhangra talál benne az 500 éves reformáció szellemisége is. A polgármester kifejezte büszkeségét a nemrégiben átadott új Hegyvidék Galéria kapcsán, amely visszafogott, letisztult, puritán helyként méltó kiállító helyszín: a hegyvidéki alkotók otthona, ugyanakkor színvonalas bemutatkozási tere a főváros, valamint az ország művészeinek. Arról is beszélt, hogy személy szerint hozzá is az olyan művészeti alkotások állnak közel, amelyek a díszítőelemek cizellálását mellőzve a különböző jelentéssíkok, többrétegű, mélyebb gondolatiság felvillantásával hatnak a befogadóra.


A 16 kortárs, korban, személyiségben, stílusban különböző művész alkotása egy metszőpontban találkozik, ez pedig az a munkájukban meglévő puritanizmus, amely által ez a kiállítás „nem a művekről, hanem az alkotó emberről szól. Még pontosabban az emberről. Úgy, ahogy van, minden sallang nélkül, őszinte mezítelenségében” – ezt már dr. Békési Sándor teológus, egyetemi docens mondta megnyitóbeszédében. Idézte Körösvölgyi Zoltán művészettörténészt, a kiállítás kurátorát, akinek koncepciójában a kiállított művek mint a minimális beavatkozással megalkotható teljesség elérésének művészeti kísérletei fogalmazódtak meg.


kiallitas2


A megnyitó meghitt és emelkedett hangulatát Gulyás Anna és Király Nóra, a HolddalaNap zenekar tagjainak zenéje és éneke már az első percekben megteremtette, a köszöntőbeszéd után pedig Kruppa Bálint hegedűművész Kurtág György műveit tolmácsolva kapcsolódott a képzőművészeti alkotások elgondolkodtató, talányos tisztaságához.


A kiállítást kísérő eseményeknek, kurátori tárlatvezetéseknek, zenés beszélgetésnek (a programokról bővebben: facebook.com/hegyvidekgaleria), csakúgy, mint magának a tárlatnak vállalt célja, hogy a látogatók számára rávilágítson: a szakrális művészet is lehet jelen idejű, biztosíthat szabad teret a gondolatnak, az imádságnak, mindezt az interpretáció félelme nélkül – hiszen „Istennél van a megfejtés”. (1Móz 40,8).


Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika