Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

mindszenty18_660

Szemben a diktatúrákkal

Felavatták Mindszenty József szobrát

2013. 06. 13.

A bíboros-hercegprímás szobrát a hegyvidéki Mindszenty József téren avatták fel. Az ünnepségen köszöntőt mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és Gaál Katalin Mária, a szobor állítását kezdeményező KDNP kerületi elnöke.

mindszenty12d„A makacsul következetes magyar főpap életműve ugyan beteljesületlen maradt, de még így is a példa erejével hat, és a magyar múlt nagyjai közé helyezi alakját” - méltatta a bíboros életművét Pokorni Zoltán. Mindszenty József nem a kompromisszumok embere volt, és ha elvei úgy kívánták, szembeszállt mindenkivel - mutatott rá a polgármester, a bíboros életéből kiemelve az 1945 és 1948 közötti éveket. E három év alatt következetesen szembeszállt a kibontakozó kommunista diktatúrával. A harc az egész társadalom, valamennyiünk szabadságáért folyt - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

mindszenty02„Volt ereje egyszerre hűségesnek és igaznak lenni – emelte ki köszöntőjében Kövér László. – Mindszenty sorsa kulcs a magyar huszadik század megértéséhez, ő volt az, aki már a fiatalon megírt könyvében figyelmeztetett a vallásellenesség és az elnyomó diktatúrák veszélyeire” – fogalmazott a házelnök, Mindszenty szavait idézve: „Kereszténység és bolsevizmus egy drámai pillanatban magyar földön méri össze erejét.” Mindszenty sorsát ismerve érthetjük meg a szobor talapzatán olvasható jelmondatát: Devictus vincit, azaz legyőzöttként győzni – emlékeztetett az Országgyűlés elnöke. Az ünnepség szónokai méltatták az egyházi vezető példaértékű életét, mártíromságát, letartóztatásait és elszánt hazaszeretetét.

 

mindszenty20Semjén Zsolt szerint Mindszenty József annak a szimbóluma, hogy a keresztény tanítás elveti, mind a náci, mind a bolsevik neopogányságot. A politikus emlékeztetett arra, hogy a bíboros a nyilas időkben kiállt az üldözött zsidóság mellett, és azt mondta: neki volt erkölcsi alapja, hogy a kommunista időkben kiálljon az üldözött svábok mellett, és volt erkölcsi bátorsága, hogy szembeszálljon a diktatúrákkal. A ceremónia végén Bíró László tábori püspök szentelte fel Kontur András szobrászművész alkotását.

 

A résztvevőket levélben köszöntötte az egyházi elfoglaltságai miatt Rómában tartózkodó Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Mint írta: a szoborállítás nagyszerű tisztelgés szentéletű elődje emléke előtt és értékes hozzájárulás a magyar nép igazi történelmi tudatának erősödéséhez.

 

Mindszenty József életrajza itt olvasható.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika