Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kiallitas1

Szőlővarázs a folyosógalérián

2017. 10. 03.

Veszely Ferenc Szőlővarázs című kiállítása látható a polgármesteri hivatal folyosógalériáján október 27-ig, ügyfélfogadási időben. A festőművész utóbbi években kedvelt motívuma a szőlő, erről tanúskodnak a tárlaton bemutatott képek.

„Műveit nem először látja a nagyközönség a kerületben: 2012-ben a Hegyvidék Galériában a lányával együtt szerepelt közös kiállításon, két évvel ezelőtt testvérvárosunkban, Aradon mutattuk be munkáit nagy sikerrel – beszélt Fonti Krisztina alpolgármester Veszely Ferencről a festőművész kiállításának megnyitóján az önkormányzat épületében. – Tárlata szervesen kapcsolódik a Hegyvidéki Ősz programjaihoz, hiszen a Szőlőünnepen a kulturális műsorok mellett finom borokat is kóstolhattunk. Képei az önkormányzat falain színesebbé, vidámabbá teszik hétköznapjainkat.”

 

Veszely Ferenc folyton megújuló, sokoldalú, kísérletező művész, az utóbbi években kedvelt motívuma a szőlő. Most kiállított képein a szőlőszemek, szinte gömbbé alakulva, a teljességet szimbolizálják, élénk, erőteljes színeikkel, néhol finom humorral társulva, szuggesztív hatást gyakorolnak a nézőre. Wodianer-Nemessuri Zoltán író a festőművész szakmai életútját méltatta a megnyitón.


kiallitas2

 

Veszely 1968-ban végzett a Képzőművészeti Főiskola festő és grafikus szakán, mesterei Barcsai Jenő, Kádár György, Konecsni György voltak. Berlinben, Kairóban, Londonban járt tanulmányúton. Munkáit több tucat egyéni és számtalan csoportos kiállításon láthattuk, a hazaiak mellett összesen nyolc országban. 1989-ben – többekkel – az Erdély veszélyeztetett öröksége című kiállításért Kós Károly-díjat kapott. Ő a Makói Grafikai Műhely alapítója.

 

„Pályafutásának talán legszebb évtizede a makói tábor, a magyar konceptuális művészet és pop art bölcsője. A művészettörténet még ma sem kezeli a helyén, hogy Hajdú Istvánnal és más ikonikus résztvevőkkel együtt mit hozott létre a makói csoport tíz év alatt” – fogalmazott Wodianer-Nemessuri Zoltán.

 

Dörgicsei udvarházában Veszely Ferenc létrehozta az Ól-Galériát, évről évre több tucat képzőművésznek rendez kiállítást. Tavaly „A mi „56-unk” kiállítássorozat egyik kezdeményezője volt, amelyet a négy helyszín egyikén, a Hegyvidék Galériában a kerületiek is láthattak. A jelen tárlat címére, a Szőlővarázsra utalva az író megjegyezte: „Ez a kiállítás tanúskodik róla, mekkora ösztönzést jelent az alkotónak a nyári lak környezete Dörgicsén, az ország egyik legősibb és legnemesebb szőlő- és borvidékén.”

 

Még Cézanne csendélete – a mutató nélküli órával és kagylóval – sem úszta meg... „Voltam olyan szemtelen, hogy szőlőfürtöket festettem rá” – mondta a művész.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika