Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
testuleti_ules20kis

Településfejlesztési stratégiát fogadott el az önkormányzat

2015. 09. 24.
A városfejlesztési célokat hosszú távra kijelölő településfejlesztési koncepciót, valamint ehhez kapcsolódóan egy középtávú, projektcsomagokat tartalmazó stratégiát fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete.

Jóváhagyták a képviselők a Hegyvidéki Önkormányzat Településfejlesztési Koncepcióját és Integrált Településfejlesztési Stratégiáját (ITS). Szabó-Kalmár Éva, a városrendezési és főépítészi iroda vezetője elmondta, hogy a koncepció 2030-ig jelöli ki a távlati célokat, figyelembe véve az értékes épített és természeti környezetet, valamint a demográfiai folyamatokat – azt, hogy átlagon felüli a kerületben az idősek aránya, ugyanakkor a gyermekek száma is gyorsan nő, jelenleg a Hegyvidék az egyik legdinamikusabban fiatalodó kerület a fővárosban.


A 2014-2020-as időszakra vonatkozó ITS kapcsán az irodavezető arról számolt be, hogy ennek előzménye a 2009-ben elkészült Integrált Városfejlesztési Stratégia, amely megalapozta a MOM Kulturális Központ és a Gesztenyés kert, továbbá a Városmajor sikeres fejlesztését. Szabó-Kalmár Éva kiemelte, hogy most már nem csak akcióterületekben gondolkodnak, hanem olyan projektekben is, amelyek az egész kerületre hatással lehetnek.


Az ITS kulcsprojektként a Normafa rehabilitációját nevezte meg, akcióterületi projektnek pedig a Hegyvidék városközpontjának megújítását – a Böszörményi út és az Apor Vilmos tér közösségi funkcióinak erősítését –, valamint a Gesztenyés kert és térségének további fejlesztését – például a kongresszusi központ előtti aszfaltozott parkoló mélygarázzsá alakítását és a felszín parkosítását – jelölte ki.


Úgynevezett „hálózatos, komplex projektcsomagokat” is meghatároz a stratégia: ilyen a közintézmények és közszolgáltatások energiahatékonyságának növelése, a klímabarát, illetve intelligens közlekedésfejlesztés, a fogaskerekű vasút fejlesztése, továbbá olyan programok, melyekkel a hegyvidékieket jobban bevonnák a zöldterületek gondozásába, vagy tovább erősítenék az itt élők egészségtudatosságát.


Egyéb, kiegészítő projektcsomagként az IVS-ben szerepel a kerületi identitás és imázs, az egységes városkép témája – ide tartozik például az üzletportálok megjelenésének szabályozása –, az intelligens városüzemeltetés és irányítás megteremtése korszerű informatikai eszközökkel, valamint a gazdaságélénkítés, többek között az egészségügyi ágazat fejlődésének elősegítése.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika