Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
uzenofal10

Vasba írt gondolatok az Üzenőfalon

2013. 11. 19.

Az egyszerű fém, a gyárban keletkezett vashulladék, egy furat vagy fémforgács akár művészi alkotások alapanyaga is lehet. Legalábbis ez derült ki a Varga Villa legújabb, „Üzenőfal – vasba írt gondolatok” című tárlatán, amelyen a X. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion alkotótábor kortárs képzőművészei mutatkoznak be a hegyvidéki közönségnek.

uzenofal05A Pepper Art Projects-nek köszönhetően a fővárosban elsőként a Hegyvidéken, közelebbről a Törpe utcai Varga Villa falai között mutatkoznak be a „10. műszak”, azaz a X. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion, nemzetközi fémművészeti alkotótábor munkái. Illetve ennél többről van szó, hiszen az idei találkozón készült alkotások mellett a tárlat az elmúlt évtized terméséből is válogat – tudtuk meg Molnár Mihálytól.

 

A kortárs művészet népszerűsítését célul tűző Pepper Art Projects létrehozója elmondta, hogy a Varga Villa az elmúlt egy évben számtalan bemutatónak adott otthont, szobrok azonban eddig még nem voltak láthatók a kiállítótérben. A mostani alkalom még egy szempontból különleges: a kiállítás ideje alatt ugyanis a XII. kerületi általános iskolások számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek a Pepper Art Projects művészettörténészei. Ennek célja, hogy a diákok megismerjék és főképpen megértsék a kortárs művészeteket, ne csak szemlélői, hanem sokkal inkább befogadói legyenek az ízlésüket óhatatlanul alakító legújabb irányzatoknak.

 

„Szinte úgy beszél a fém, mint a népdal” – mondta a kiállítást hivatalosan megnyitó Csík János. A 25 éves, Kossuth-díjjal kitüntetett Csík Zenekar vezetője elárulta, hogy bár gépészeti szakiskolát végzett, így van némi fogalma a szerszámokról és a különböző fémekről, azt maga sem gondolta volna, hogy ezek művészi értékkel is bírhatnak.

„A kiállított alkotásokban mindaz felfedezhető, mint a népdalokban a különbség csupán annyi, hogy a szobrok szavak nélkül szólnak hozzánk” – hangsúlyozta a kecskeméti népzenész kiemelve, hogy a kiállításra nem érvényes az a régi igazság, hogy a szobrász nem tesz mást, csak eltünteti az anyagról a felesleget. Itt éppen fordított a helyzet, hiszen a hegyvidék tárlat alkotói sokszor éppen ebből a maradékból dolgoztak és alkottak maradandó művészi tárgyakat.

 

uzenofal07Fonti Krisztina alpolgármester szerint Hegyvidék méltán lehet büszke kulturális életére, hiszen a XII. kerületben szinte nincsen olyan hét, amikor ne rendeznének egy új kiállítást, zenei vagy éppen irodalmi programot. Ebbe a támogató közegbe lépett be a Varga Villa, mely immár egy éve szervez változatos tárlatokat. Elsősorban fiatal művészeknek biztosítanak bemutatkozási lehetőséget, ami különösen fontos, hiszen a kortárs alkotók számára az egyik legnehezebb feladat az ismertség megszerzése. Ami a mostani tárlatot illeti, Fonti Krisztina külön is felhívta a figyelmet az anyaghasználat sokszínűségére, valamint arra a múzeumpedagógia programra, melynek keretében a Varga Villában egy újfajta élménnyel gazdagodhatnak a kerület iskolások. „Mindenképpen támogatandó a kezdeményezés, mert hozzájárul ahhoz, hogy a diákok még inkább befogadóak legyenek a művészetek iránt” – emlékeztetett az alpolgármester hozzátéve, hogy az ingyenes program az általános műveltség kiszélesítéséhez is hozzájárul, olyan ismereteket közvetít, amelyekkel egyébként nem feltétlenül találkoznak a mai iskolások.

 

Bemutatkozó művészek: Lata Upadhyaya (India, Nagy-Britannia), Szurcsik József, Tettamanti Béla, Szanyi Borbála, Collin Hope (Új-Zéland), Majoros Gyula, Ujj Zsuzsa, Kecskeméti Sándor és fotóival Tundó Klára.

A kiállítás megtekinthető november 27-ig, munkanapokon 14.00 – 18.00 óra között.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika