Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

amnap1

Villanymotoros csodák a Hegyvidéki Autómentes Napon

2017. 09. 27.

A gyülekező sötét fellegek nem kecsegtettek túl jó idővel, mégis, sok hegyvidéki család felkerekedett, hogy ellátogasson a lezárt Csörsz utcában első alkalommal megrendezett Hegyvidéki Autómentes Napra. Azok döntöttek jól, akik a borús kilátások ellenére részt vettek a rendezvényen: az eső végül csak nem eredt el, sőt, délután még a nap is előbukkant rövid időre, így nyitástól zárásig élvezni lehetett a változatos szabadtéri programokat.

„Az itt megjelentekkel ellentétben, kishitűen egy esernyővel indultam el otthonról” – mondta öniróniával Kovács Lajos alpolgármester a Halász Judit-koncertre érkezett nagyszámú családos közönséget köszöntve, aki a személyes hangvételű felvezetést követően arról beszélt, hogy a tizennegyedik alakalommal meghirdetett Hegyvidéki Őszt igyekeztek új tartalommal megtölteni. Ezért döntöttek úgy – tette hozzá –, hogy a nagy múltú programsorozathoz kapcsolódva idén először autómentes napot tartanak a Csörsz utcában, hogy az autózás helyett a közösségi közlekedést, valamint a gyalogos, kerékpáros és az elektromos meghajtású, környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítsék.


Az elektromobilitás népszerűsítésére mi sem alkalmas jobban, mint hogy az érdeklődők egymás után kipróbálhatják a különféle villanymotoros járgányokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére alapított e-Mobi Nonprofit Kft. standjánál elektromos rollerekkel, önegyensúlyozó segwayekkel és hoverboardokkal tehettek néhány kört a felnőttek, míg a gyerekek távirányított elektromos kisautókban élhették át a hangtalan suhanás élményét.


„A könnyű elektromos járművek egy része csak a játékot, a szórakozást szolgálja, más részük viszont valódi alternatívái lehetnek az autózásnak. Az elektromos rollereket és kerékpárokat világszerte egyre többen használják a városokban a napi, főként rövid távú közlekedésre; az e-bike-okból csak Németországban már több mint egymillió darabot adtak el” – adott felvilágosítást a látogatóknak Tóth Balázs, az e-Mobi munkatársa.


amnap2


Az elektromos meghajtású járművek használatánál is környezetkímélőbb megoldás a gyaloglás, illetve a klasszikus értelemben vett rollerezés vagy kerékpározás, amikor csak a saját erőnkre hagyatkozhatunk. Meglepő, de a villanymotoros csodák mellett a hagyományos rollerek és kisbiciklik is rengeteg gyermeket vonzottak az autómentes napon: a MOM Sport, illetve a XII. kerületi rendőrkapitányság akadálypályáin sokan próbára tették ügyességüket.


Azok a gyerekek, akiknek volt türelmük végigállni a hosszú sort, a kerékpárok nyergéből egy vadonatúj MAN Lion’s City autóbusz vezetőfülkéjébe pattanhattak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jóvoltából. De akadtak olyanok is, akik egyszerűen csak azt élvezték, hogy az álló busz belsejében szaladgálhatnak és a fogantyúkba kapaszkodva himbálózhatnak, anélkül, hogy emiatt a buszvezető mérgesen rájuk förmedne.


Valószínűleg az önfeledt buszozás is ihletet adott a Klímabarát Települések Szövetsége sátránál helyet foglaló gyermekeknek, akiket arra kértek, rajzolják le a „jövő járgányát”, vagyis egy olyan környezetbarát közlekedési eszközt, amellyel száz év múlva utazhatnak majd az emberek. Az alkotások már láthatóak a Facebookon (www.facebook.com/klimabarat), ahol bárki szavazhat az általa legjobbnak ítélt kompozícióra. A szavazás lezárását követően egy közönségdíjast, valamint három, a szövetség által kiválasztott nyertest hirdetnek ki, akiknek a rajzát 3D nyomtatóval fogják életre kelteni. Az eredményhirdetésre a tervek szerint október 17-én, a Klímabarát esték című rendezvénysorozat következő programján kerül sor.


Az autómentes nap többi kiállítója is felajánlott ajándékokat mindazoknak, akik a Zöld Iroda pultjánál regisztrálták magukat, és igazolták, hogy autó helyett egyéb közlekedési eszközzel, például rollerral vagy kerékpárral, görkorcsolyával vagy babakocsival, busszal vagy „lábbusszal” érkeztek a rendezvényre. Az ajándékcsomagokat a Sirály sétány színpadán, a koncertek után sorsolták ki a szervezők.


„Ez a nap a figyelemfelkeltésről szólt, arról, hogy vannak alternatívái a hagyományos autós közlekedésnek” – összegezte a nagy érdeklődéssel kísért rendezvényt Rózsa Zoltán, a Zöld Iroda vezetője, aki kitért arra is, hogy mostanában egyszerre több fontos projektben is részt vesznek a hegyvidéki közlekedés „zöldítését” szem előtt tartva. Megemlítette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a BKK-val azzal a céllal, hogy minél több elektromos busz közlekedjen a hegyvidéki járatokon, továbbá előrehaladott tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az elektromos bringakölcsönzési szolgáltatás mintaprojektjét itt, a XII. kerületben indítsák majd el. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel szintén megállapodtak arról, hogy az idei próbajáratok sikere alapján az egész kerületre kiterjesszék az elektromos kukásautó-járatokat; az itt élők javaslatai alapján pedig kijelölték azokat a forgalmasabb helyszíneket, ahol idén összesen huszonöt kerékpártámaszt fog telepíteni az önkormányzat.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika