Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Egészséges Hegyvidék Program

Egészséges Hegyvidék Program

(2013. májusában indult a program az Országos Gerincgyógyászati Központban megrendezett háziorvosi fórumon)

 

 

Egeszseges_Hegyvidek_hqA komplex egészségügyi ellátás azt a célt szolgálja, hogy az itt élők számára hatékony és korszerű egészségügyi szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. A gyógyító rendszerek mellett azonban szükség van a betegségek megelőzésére, a polgárok egészségtudatának a formálására.

Az Egészséges Hegyvidék Program (EHP) akkor tudja e célját legjobban megvalósítani, ha a gyógyító egészségügyi rendszerek működtetése mellett az itt élő családok, lakók részére olyan felvilágosító programokat ad, melyek segítségével a résztvevők szakszerű és pontos tájékoztatást kaphatnak az egészség megőrzésének módjairól, a betegségek kialakulásának megelőzéséről. Mindemellett olyan szolgáltatásokat is nyújt (sportolási lehetőségek, szűrések, stb.), amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. A prevenció hosszútávon gazdaságosabb és kifizetődőbb, mint a már kialakult betegségek kezelése és gyógyítása.

A program gazdája a Hegyvidéki Önkormányzat, amely már eddig is számos egészségmegőrző programmal járult hozzá a hegyvidéken élők testi-lelki állapotának javításához, az egészségtudatos gondolkodás kialakításához. Az EHP komplex rendszert biztosít valamennyi régebbi és új prevenciós programnak.

Nagy szerepet vállal a program megvalósulásában az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont, melynek társadalmi küldetése a közvetlen betegellátás, gyógyítás mellett az egészség megőrzésének támogatása, az egészségtudatos életmód ösztönzése, és az ehhez szükséges ismeretek minél szélesebb körű terjesztése. Az intézmény a következő egészségügyi területeket kezeli az Egészséges Hegyvidék Program szempontjából kiemelten: mozgásszerv-rendszerünk egészsége, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint anyagcsere betegségek megelőzése, pszichológiai támogatás, szocio-ökonomiai tényezők az egészségi állapot alakításában.

Az Egészséges Hegyvidék Program megvalósításában szintén fontos helyet foglal el a Day-Med Kft, amely betegtámogató és terápiasegítő programok kivitelezésével foglalkozik. Ennek során a különféle krónikus betegségekkel küzdő betegek hiteles forrásból jutnak megbetegedésükkel kapcsolatos részletes információkhoz. Megismerkednek betegségük sajátosságaival, elsajátítják a betegséggel való együttélés módjait, illetve megtanulják, mit tehetnek saját maguk az állapotuk megőrzése, sőt javítása érdekében. Az EHP keretében az első ütemben összesen 1000 asztmában és COPD-ben szenvedő páciens vesz részt az 1 éven át tartó egyedi információs folyamatban.

Az Egészséges Hegyvidék Programban nagy szerepet vállalnak az önkormányzat azon intézményei is, amelyek tájékoztatással, az egészséges életmód megvalósítását célzó ingyenes szolgáltatásokkal segítik a Hegyvidéken élő polgárok életminőségének javítását.

 

Hogyan épül fel az Egészséges Hegyvidék Program?

 

Ismeretterjesztő programok

Az eddigi egészségmegőrző programok tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az itt élőket nem csak az ingyenes szűrővizsgálat lehetősége érdekli, hanem nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy a prevenció egyik legfontosabb része a tájékozódás, az ismeretek megszerzése, amelyek segítségével valóban megelőzhető a betegség kialakulása.

A tájékoztatást segítik a következő programok:

 • Szabadegyetemek

 

A Szabadegyetem program évi kb. 8 alkalomból álló előadássorozatból épül fel. Célja, hogy az itt élők közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások keretében ismerhessék meg a különböző betegségek megelőzésének egyéni és társadalmi lehetőségeit. A fontos témaköröket érintő, színvonalas előadásokat - együttműködve a kerületi egészségügyi intézményekkel (Szent János Kórház, Semmelweis Egyetem Szív és Érgyógyászati Klinika, Országos Gerincgyógyászati Központ, Budai egészségközpont) - az adott szakterületek neves, elismert szakemberei tartják minden hónap utolsó csütörtökén este, a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

 

 • Ismeretterjesztő cikksorozat, szakmai interjúk a helyi médiában, honlapon

 

 • Tudnivalók az egészséges életmódról, rizikófaktorokról, betegségekről, megelőzésükről, egészségügyi tényekről és tévhitekről
 • Szezonális cikkek, interjúk (pl. allergia szezon, influenza szezon)
 • Információk az Egészséges Hegyvidék Programról, programajánlók (szabadegyetemek, szűrések, betegkövetés, stb.)
 • Magyar Rákellenes Liga előadásai a Kulturális Szalonban
 • Idősek egészségiskolája a Kulturális Szalonban

 

2020-ra az Európai Unió népességének 25%-a 65 év feletti lesz. Mind a Hegyvidéki Önkormányzat, mind az Országos Gerincgyógyászati Központ számára kiemelten fontos az idősek részére nyújtott ismeretterjesztő és prevenciós munka, ezért az együttműködésnek köszönhetően az Országos Gerincgyógyászati Központ számos, az idősebb generációt érintő témában tart előadásokat (pl. időskorban a családban – önismeret; időskort támogató szocio-ökonomiai tényezők; fitten, egészségesen időskorban; időskori táplálkozás, dietetika; csontritkulás; időskori érzékszervek; gerincpanaszok, stb.)

 

 • Oktatófilmek az Országos Gerincgyógyászat Központ gondozásában

Olyan rövidfilmek internetes elérhetőségét biztosítjuk, melyek többek között praktikus gyakorlatok mutatnak be a szülőknek a gyermekek tartásjavítását segítendő, vagy a munkahelyen vagy iskolapadban elvégezhető, néhány perces gyakorlatot, vagy éppen csontritkulást megelőző tornát.

 • Oktatóprogramok kerületi oktatási intézményekben
 • A Budai Lisztérzékenyek Klubjával való együttműködés során beszélgetések, előadások a Kulturális Szalonban havi rendszerességgel

 

Prevenciós programok

Az önkormányzat által működtetett egészségmegőrző programok nagyban segítik a kitűzött célok (életminőség javítása, az egészség védelme, a betegségek, sérülések megelőzése) megvalósulását.

A prevenció legfontosabb eszközeivel - az egészségnevelés, a szűrővizsgálatok, a betegségek kezelése, rehabilitációja, állapotromlás megakadályozása – nyújtanak támogatást a Hegyvidéken élőknek. Az eddigi tapasztalatok is folyamatosan arra ösztönözik a Hegyvidéki Önkormányzatot, hogy folytassa a prevenció kiépítését és megvalósítását a Hegyvidék valamennyi korosztálya irányában, együttműködve a kerület egészségügyi intézményeivel.

 • Szűrőszombatok

A prevenciós szűrőszombatok a Hegyvidék polgárai részére alkalmanként más-más szűréseket (pl. fül-orr-gégészeti szűrés, emlőszűrés, urológiai szűrés, szemészeti szűrés, nőgyógyászati szűrés, neurológiai szűrés, kardiológiai szűrés, stb.) nyújtanak. A Hegyvidéki Önkormányzat partnere ebben a programban a Szent János Kórház. A szolgáltatás segítségével a kerületben élők a szűrőszombatokon ingyenesen vehetik igénybe a szűrővizsgálatokat. Mindnyájunk számára nehéz feladat a mindennapi rohanás mellett az egészségünkkel is törődni, mégis időt kell szakítanunk rá, mert csak egy életünk van, és egészségesen sokkal többet tehetünk magunkért, másokért.

A vizsgálatokon kiszűrtek további járó-, vagy fekvőbeteg ellátását szintén a Szent János Kórház biztosítja, amelynek révén a betegutak követhetőek.

 • Egészségnapok

Magyarországon a Hegyvidéken volt legelőször egészségnapi rendezvény. Így a több éves hagyománnyal rendelkező Egészségnap kerületünk legfontosabb egészségügyi prevenciós rendezvénye, amellyel lehetőséget teremtünk a kerület polgárai számára, hogy részt vegyenek egészségügyi szűrővizsgálatokon, orvosoktól, szakértőktől egészségügyi állapotukra vonatkozóan visszajelzést, a betegségek megelőzésére hasznos tanácsokat, életmódjuk megváltoztatásához pedig segítséget kapjanak.

A nyári egészségnap a Hegyvidéki Napokhoz az őszi pedig a Hegyvidéki Ősz rendezvényhez kapcsolódik. A szűrővizsgálatokat, tanácsadást több mint 25 orvos szakma végzi, a látogatók száma pedig évről évre nő. Alkalmanként kb. 1500 szűrést végeznek a szakemberek. A felnőtt szűréseken kívül most már gyermekek részére is biztosítunk különböző szűréseket.

A rendezvényeknek mindig van egy vezető témaköre, amelyre építve szervezünk ismeretterjesztő előadásokat is.

A részt vevő egészségügyi intézmények közül az Országos Gerincgyógyászati Központ a szűrések mellett gyógytorna bemutatót és konzultációs lehetőséget is biztosít.

 

 • „SZÍV SN a keringési betegségek megelőzéséért mozgalom” a Hegyvidéken

A Hegyvidéki Önkormányzat prevenciós programot indított a kerületi felnőtt lakosság számára, amellyel megelőzhető a stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés, gutaütés) kialakulása, és lehetővé válik a már fennálló szívbetegségek mielőbbi kezelésének megkezdése a kialakított, stabil betegút segítségével. Ez a program hazánkban először Budapesten, a XII. kerületben valósult meg, a SZÍV SN Országos Betegegyesület egyedülálló együttműködésével.

Az Önkormányzat a SZÍV SN Országos Betegegyesülettel, valamint a Semmelweis Egyetem Szív és Érgyógyászati Klinikájával együttműködve, utóbbi épületében biztosította a szűréseket. 2013-ban második alkalommal októberben kezdőött a program, amelyet még három alkalom követett a Szív és Érgyógyászati Klinika Határőr úti épületében. A szombati szűrések anonim kérdőív kitöltésével, koleszterin és vércukorméréssel, EKG és pitvarfibrillációt kimutató vérnyomásméréssel és a páciensek kikérdezésével zárultak.

A szűrések során 168 főt vizsgáltak meg, köztük 120 nőt és 48 férfit. A megjelent 120 nő között 43-an magas vérnyomással 40-en magas vércukorszinttel, 60-an magas koleszterinszinttel, 28-an ritmuszavarral és 32-en jelentős túlsúllyal élnek. A megjelent 48 férfi közül 16 magas vérnyomással, 22 magas vércukorszinttel, 12-en magas koleszterinszinttel és 8-an túlsúllyal élnek.

2013-ban az Év Kórháza címet elnyerő Semmelweis Egyetem Szív és Érgyógyászati Klinikája fogadta a szűrésen megjelent pacienseket, és további részletes kivizsgálással (holter, 24 órás vérnyomásmérés, nyaki ultrahang vizsgálattal) segít a keringési betegségek megelőzésében.

 

 • Mozgásszervi szűrővizsgálat a kerület oktatási intézményeiben

Az önkormányzat támogatásával a kerület iskoláiban, a 2013/2014-es tanévben ortopéd és mozgásszervi rehabilitáció szakorvos közreműködésével ismét megszervezésre került az a mozgásszervi szűrővizsgálat, amely közel 1.520 tanulót érintett.

 • Lisztérzékenység szűrése a Budapest Hegyvidék általános iskoláiban tanuló első osztályosok körében

A Hegyvidéki Önkormányzat engedélyével és támogatásával, a Gazdasági Ellátó Szolgálat az Egészségügyi Alapellátás keretében a kerület általános iskoláiba járó első osztályos gyermekek között, a 2013/2014 tanév első felében, második alkalommal végeztette el a lisztérzékenységi szűrővizsgálatot. A szűrővizsgálatokat az iskolák orvosi rendelőiben a közalkalmazott védőnők közreműködésével, a Szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete végezte.

Ezzel a prevenciós programmal a Hegyvidéki Önkormányzat - Budapesten elsőként – egy olyan autoimmun betegség kiszűrését tette lehetővé a hegyvidékieknek ingyenesen, amely, bár napjainkban egyre gyakrabban fordul elő az iskolás gyermekek között, a ma működő egészségügyi rendszerben csak költségtérítéses módon érhető el. A szűrésen való részvétel sikeres volt az érintett gyermekek szülei közül több mint 60% jelzett vissza, hogy részt szeretnének venni a programban. A szűrővizsgálatok sikeresen lezajlottak, a hiányzó gyermekekre tekintettel pótszűrést is tartottunk. Az iskolákban megszűrt gyermekek közül 4 fő estében pozitív eredmény született. A vizsgálati eredményről minden szülő lezárt borítékban tájékoztatást kapott, a pozitív eredményekhez további kivizsgálás céljából szakorvosi elérhetőséget biztosítottunk.gerincbetegsegek12

 • Iskola-egészségügyi újraélesztő prevenciós program

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Medical Home Kft. együttműködésében 5 kerületi, ifjúsági védőnő BLS újraélesztő oktatásba részesült. Az oktatási anyag tartalmaként MINI CRP Training oktatófantomot és oktatófilmet kaptak, melyet a Magyar Resustitációs Társaság és az ICD-Pacemakerrel Élni Alapítvány készített. Az ifjúsági védőnők a tanév elején elkészített tantervi ütem szerint a kerületi középiskolákban már oktatják a BLS újraélesztést az oktatófilm és az oktatófantom segítségével.

 • Hegyvidéki Kismama- és szülésfelkészítő prevenciós program

A program kiegészíti az egészségügyi alapellátáson belül a védőnők által nyújtott komplex várandós gondozást az anya és születendő gyermeke egészségének érdekében. Az önkormányzat által támogatott tornastúdió heti 6 alkalommal biztosítja a kerületi kismamáknak, 10 foglalkozás erejéig az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást. Az önkormányzati ingyenes programban mára már a kerületi kismamák 90%-a részt vesz.

A programba illeszkedik bele Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont előadássorozata évi 3 alkalommal. Témakörök: egészséges táplálkozás kisgyermekkorban (gyermekkori elhízás); újszülöttek mozgásszervi szűrővizsgálatának jelentősége, az egészséges babatorna; pszichológiai beszélgetés és konzultáció. Ezt a programot kiegészíti még a „Szoptass könnyedén” előadássorozat a családoknak a Kulturális Szalonban.

 • Nyílt Nap az Országos Gerincgyógyászati Központban a Budai Egészségközpont részvételével

A programról (amelyben ingyenes szűrővizsgálatok, mozgásszervi és étrendi tanácsadások, valamint az intézmény működésébe való betekintés szerepelnek) a későbbiekben még lesz részletes tájékoztatás.

 

Testmozgás az egészségért – sportolási, testmozgási lehetőségek

A mozgás, sportolás, aktív szabadidős tevékenységek elengedhetetlenül fontosak egészségünk megőrzéséhez. A rendszeres mozgás hozzájárul ahhoz, hogy izomzatunk, csontozatunk erősebb legyen, állóképességünk, közérzetünk javuljon, karbantarthassuk testsúlyunkat. Csökkenti a szívbetegségek, magas vérnyomás, depresszió és számos egyéb betegség rizikófaktorát vagy kialakulását. Segít megőrizni idős korunkig mozgásszerveink, izmaink, ízületeink rugalmasságát. Fontos, hogy a mozgás tudatosan beépüljön mindennapjainkba már gyermekkorban. Ezt elősegítendő, a Hegyvidéki Önkormányzat elsőként vezette be négy évvel ezelőtt a mindennapos testnevelést az iskolákban. Emellett – folyamatosan bővítve a kínálatot - számos olyan programot, mozgási, sportolási lehetőséget kínál az itt élőknek, amely segítségével megőrizhetik, javíthatják egészségi állapotukat.

Sportos, edzett Hegyvidék programok (a hegyvidékieknek ingyenesen elérhető):

Vegyes korosztályok részére:

 • Aerobic (Aerobic foglalkozásokat tanítási időszakban tartunk)

Hétfő 17:30-18:30 Jókai Mór Általános Iskola: Diana u.

18.30-19:30 Tamási Áron Ált. Iskola: Mártonhegyi út 34.

Szerda 18.30 -19.30 Tamási Áron Ált. Iskola: Mártonhegyi út 34.

18.00 -19.00 Jókai Mór Általános Iskola: Diana u. 4.

19.00 -20.00 Jókai Mór Általános Iskola: Diana u. 4.

Péntek 17.00 -18.00 Arany János Általános Iskola: Meredek u. 1.

 • Testépítés, átmozgató edzőtermi súlyzós, ill. cardiogépes edzés (új cardiogépeken edzői segítséggel, tanácsadással)

Helyszín: T2 Fitnessterem, Jókai Iskola (Diana u.4.)

Időpont: csütörtökönként 17.00 – 19.00 óráig

 • Síoktatás téli szezonban

Fogarasi Síiskola (Piarista sporttelep, XII. ker. Költő utca 38.)

Szombat: 13 – 14 óráig (Előzetes bejelentkezéssel)

 • Úszás:

Időpont: Vasárnap: 9.00-12.30 óráig

Helyszín: Testnevelési Egyetem – uszoda: Alkotás u. 44.

 • Mozgás Egyeteme (különböző típusú fitneszaerobik órák):

Helyszín: Testnevelési Egyetem: Alkotás u. 44., atlétika csarnok

Időpont: kedd, 20-21 óráig

Programvezető: Katus Tamás egyetemi adjunktus, a TFSE Aerobik Szakosztály vezetője

Oktatók: Torna – RG – Tánc - Aerobik Tanszék Oktatói

Főleg idősebb, nyugdíjas célcsoport számára:

 • Kímélő torna (Kímélő tornafoglalkozásokat csak tanítási időszakban tartunk, iskolai szünetekben nem.)

Hétfő 17.30 -18.30 Tamási Áron Ált. Iskola; Mártonhegyi út 34.

18,30 – 19,30 Jókai Mór Általános Iskola; Diana u. 4.

Kedd 17.45 – 18.45 Tamási Áron Ált. Iskola; Mártonhegyi út 34.

18.00 -19.00 Zugligeti Általános Iskola; Zugligeti út 113.

Szerda 17.30 -18.30 Tamási Áron Ált. Iskola; Mártonhegyi út 34.

Péntek 16.00 -17.00 Arany János Általános Iskola; Meredek u. 1.

 • Nordic walking:

Fogarasi Síiskola (Piarista sporttelep, XII. ker. Költő utca 38.)

Szombat: 11,30-12,30 óráig (Előzetes bejelentkezés szükséges)

 • „LÉPÉSELŐNY” futóklub

Futás, ill. kocogás edző segítségével, tanácsadással

(Edzettségi állapot felmérése, személyes edzésterv készítése, ajándék lépésszámláló)

Fogarasi Síiskola (Piarista sporttelep, XII. ker. Költő utca 38.)

Szombat: 10-11 óráig (Előzetes bejelentkezés szükséges)

 • Természetjáró túrák

Hétvégenként 4-15 km közötti szervezett túrák a Budai hegyekbe, a Pilisbe, a Bükkbe.

 • Nordic walking a Városmajorban

Helyszín: Városmajor

Foglalkozások: Szerdán: 16.30-17.30, Pénteken: 16.30-17.30

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő sportruházat, gyalogláshoz kényelmes sportcipő. A botokat biztosítjuk.

 • Úszás

Időpont: Szombat-vasárnap: 11.30-13.30 óráig

Helyszín: Városmajor u. 29. (Belépés: csak XII. kerületi lakcímkártyával, 70 év felettieknek, ingyenesen)

Egyéb testmozgásos programok

 • Nyugdíjas torna a MOM Kulturális Központban képzett gyógytornásszal
 • Nyugdíjas torna a Kulturális Szalonban
 • Intim torna a Kulturális Szalonban
 • Meridián torna a Kulturális Szalonban
 • Do-in önmasszázs, jóga a Kulturális Szalonbanpulse_oximeter

Betegkövető rendszer

Az Egészséges Hegyvidék 2013-as programjában 1000 fő asztma és COPD megbetegedésekben szenvedő kerületi lakos 1 éven keresztül tartó terápiás terület specifikus támogatása valósult meg a DayMed közreműködésével. A program a következőket foglalja magában:

 • A célcsoport tájékoztatása az ingyenes információs programban való részvételi lehetőségről a kerületi háziorvosok közvetítésével. (A háziorvosokkal a DayMed koordinátorai tartják a kapcsolatot.)
 • A csatlakozó betegeknek nyomtatott információs csomag biztosítása a két megbetegedésről (asztma, COPD)
 • A csatlakozó betegek 1 éven át tartó folyamatos informálása, követése, támogatása, elsősorban élő telefonos megkeresés útján, jóváhagyott protokoll szerint. A támogatás célja, hogy a páciens légúti betegségét minél mélyebb megismerje, ezáltal megértse, így is segítve a mielőbbi gyors állapotjavulás elérését, illetve az állapot súlyosbodásának megelőzését.
 • A csatlakozó betegek számára telefonos elérhetőség biztosítása.
 • Az EHP keretében belül megvalósuló programok megismertetése az érintett csoporttal.
A program a kerületben élő 1000 fő számára ingyenes


Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika