Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Anekdoták, legendák

János-hegy

 

A János-hegy a Budai hegység tagja Budapest legmagasabb pontja és egyik legismertebb legszebb kilátóhelye. Az 528 méter magas csúcsról teljes körpanoráma nyílik.

 

A hivatalos Johannesberg (János-hegy) elnevezést a hegyen felállított Szent János-szoborról eredeztetik, ezt használták a nyilvántartásokban és a térképeken. Egy másik népmonda alapján a törökverő Hunyadi Jánoshoz köthető, akinek itt Márta, egy szép görög leány mentette meg az életét. Azonban a Buda környéki svábok Pressburger Bergnek (Pozsonyi-hegy) nevezték a hegyet, ugyanis egy régi legenda szerint a hegy ormáról ellátni egészen Pozsony váráig. Döbrentei Gábor, aki egész életét a nyelvtörténet kutatására tette fel, a reformkor magyarosító törekvéseit erősítve indítványozta, a Buda környéki régi helynevek visszaadását. 1847-es dűlőkeresztelőn Johannesberget a budai tanács határozata szerint Pozsonyi hegynek kell nevezni, amely „név a város régebbi határjárási jelentéseiből vétetett, hol egyszersmind az elnevezés okául az hozatik elő, hogy e hegy ormáról Posony várát látni”.

 

Mennyi valóságalapja lehetett, tényleg elláthattak egészen Pozsonyig? A tudományos fizikai vizsgálatok cáfolták ezt. Mindenki ismeri a délibáb jelenségét, ugyanis a fénytörés miatt a tárgyak úgy tükröződhetnek a levegőben, mint a víz felszínén. Ezzel magyarázható, hogy a János-hegy tetejéről nyári zivatar után olykor láthatóvá válhatott a Pozsonyi várrom, s innen magyarázták a Pozsonyi-hegy elnevezést. Később megállapították, hogy ehhez legalább 2100 méter magasnak kellene lennie a főváros legmagasabb pontjának. A Pozsonyi-hegy név, mint a János-hegy hosszú, északnyugati nyúlványának a neve maradt fenn.

 

Erzsébet-kilátó

 

Erzsébet királyné 1882-ben járt először a János-hegyen. Korábban is állt már egy kilátó, egy gloriett, egy egyszerű fából készült vadász les volt, melyet az akkoriban fellendülő turizmusnak következtében egyre gyakrabban használtak kilátóként. „Csodálom az embereket – mondta –, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészletekkel.” Gömör Havas Sándor törvényhatósági bizottsági tag javasolta elsőként, hogy a város emlékkővel jelölje meg azt a helyet, ahonnan Erzsébet királyné gyönyörködött a város panorámájában. Ez a legenda köthető az Erzsébet térdeplő majd a kilátó eredetéhez.Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika