Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Kérdések és válaszok

A legfontosabb lakossági kérdések és szakmai válaszok, amit tudni érdemes a vaddisznókról.

Miért jön a városba a vaddisznó?

A települések közvetlen környezete számos állatfaj természetes élőhelye. Egy részük, mint a házi veréb, a házi görény, vagy éppen a házi egér mára teljesen alkalmazkodott az ember közelségéhez. Az elmúlt évtizedekben a bőséges táplálékforrás, a száraz időszakban a víz jelenléte, illetve az emberi hanyagságnak köszönhetően rendelkezésre álló megfelelő mennyiségű és minőségű búvóhely (gondozatlan, cserjés telkek) a vaddisznókat is a városba csalogatta. Sok esetben bemennek a kertekbe, amely a telkek körüli gyenge kerítések következménye is. Sok kerttulajdonos csak az utcafront felőli kerítés megfelelő kinézetét, erősségét, minőségét tartja fontosnak, hátul az egyszerű, gyenge drótkerítés nem akadály az éhes vaddisznóknak.

 

Miért nőtt meg ennyire a városi vaddisznók száma az utóbbi időben?

Miközben általában az élővilág elszegényedéséről, az azt veszélyeztető tényezőkről hallunk, számos faj tömeges elszaporodásra és elterjedésre képes, számos konfliktust okozva ezzel. Ilyen fajok például a kanadai lúd, a mosómedve, a nyest, a róka, vagy éppen a vaddisznó is. A jelenség tehát általánosan ismert és természetes folyamat. A tavalyi év száraz időjárása rákényszerítette a vaddisznókat, hogy lakott területen keressenek táplálékot, amit a kertekben könnyen meg is találtak.

 

Mit eszik a vaddisznó?

A lakott területekre behúzódó állatok esetében az ember akarva-akaratlanul táplálékot nyújt a vaddisznónak: a nem megfelelően kezelt háztartási szemét, a kertek végében a kerítés mögé kidobált zöldhulladék, a gyümölcsfák földön hagyott, lédús termése egyaránt ellenállhatatlan csemege az egyébként mindenevő állatnak. Vonzó számára a vastag humuszos, rendszeresen locsolt, gilisztában és csigában bővelkedő kerti talaj, valamint a bőséges vízutánpótlás. Mivel a vaddisznók túrással keresik a táplálékot, a laza, locsolt, nedves talaj lényegesen megkönnyíti a keresgélést, ráadásul kiváló szaglásuk is segítséget jelent.

 

Hol tud elbújni a városi környezetben?

Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület, valamint a nehezen átlátható bozótos kertek és a romos épületek. Ezért fontos, hogy a tulajdonosok az esetleg nem használt telekingatlanukat is rendszeresen kaszáltassák le, ne hagyják túlnőni a bokrokat és a gyomnövényeket.

 

Hogyan tehetem vaddisznó-biztossá a kerítésemet?

Vaddisznó távoltartása céljából elég a kerítés alsó kb.: 1-1,5 méteres részének megerősítése pl.: a kereskedelmi forgalomban is kapható kifejezetten a vadfajok távoltartására gyártott erős dróthálóval, melyet stabil oszlopokhoz rögzítve, fél méterenként lecövekelve, esetleg a földbe süllyesztve kell elhelyezni. A földbe ásás jobb megoldás. Leásás esetén a fonatot nem csak függőleges érdemes elhelyezni, hanem az alját kifelé, a támadási irány felé is. Ebben az esetben ugyanis a kerítés alá túró állat ásás közben a fonaton áll, majd a fonat megakasztja.

 

Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval?

Általában a megfelelő viselkedés nagyon hasonló ahhoz, mint amikor egy nagyobb testű kóbor kutyával találkozunk. A vaddisznó akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni. Csapjunk zajt, kiabáljunk, hadonásszunk a kezeinkkel. Adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.

 

Kitől kérhetünk segítséget?

Szükség esetén a +36 20 215 6995 információs vonalon kérhet segítséget. A vaddisznóészlelésekről, illetve a károkozásokról is ezen a számon lehet bejelentést tenni.

 

A Váczi Jánossal készített HTV interjú megtekinthető itt.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika