Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

VEKOP-5.3.1.-15-2016-00005 - Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XII. kerületében


VEKOP_logo_rgb

2016. december 20-án aláírásra került európai uniós támogatásból megvalósuló, VEKOP-5.3.1.-15-2016-00005 azonosító számú, „Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XII. kerületében” című projekt Támogatási Szerződése, amelyet Budapest Főváros Önkormányzata, mint főkedvezményezett a BKK Zrt.-vel és a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzattal közösen, konzorciumban valósít meg.


A projekt tervezett bruttó összköltsége: 100 000 000 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. augusztus 31.


A projekt célja:

A XII. kerület mentén a legjelentősebb kerékpárforgalmi létesítmény a II. kerülettel közös határon, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Hűvösvölgyi út mentén húzódó kerékpárút. A kerékpárút összeköttetést biztosít a két kerület és – a Széll Kálmán téren át – a Duna-parton haladó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal között. A Duna mentén húzódó kerékpárútról a belváros többi része (a pesti oldala is) könnyen megközelíthető. A kerület ennek a kerékpáros tengelynek a térségében található területeket vonná be a kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések a körébe. Ez a terület a Budakeszi út – Szilágyi Erzsébet fasor – Kútvölgyi lejtő – Kútvölgyi út – Szarvas Gábor út – Zugligeti út – Libegő alsó állomása által határolt terület.


A fejlesztés célkitűzései:

• A közlekedésbiztonság növelése a Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése című útügyi műszaki előírásnak és különösen az irányhelyesség elvének megfelelően.

• A kerékpározási körülmények javítása.

• A kitérőmentesség biztosítása azáltal, hogy a célállomások között a gépjármű közlekedéshez képest azonos vagy rövidebb távolságon való elérés biztosítása.

• Útügyi előírásoknak megfelelő korszerűsítés.

• A kerékpárral való közlekedés ösztönzése, a napi utazások esetén fő közlekedési eszközként a kerékpáros közlekedési módot választók részarányának növelése.

• A kerületi kerékpáros forgalom biztonságos bekapcsolása a városi forgalomba.

• A megközelíthetőségi problémák leküzdése a kerékpáros közlekedési kapcsolatok kialakításával.


A fejlesztés során a Libegő alsó állomása és a Szilágyi Erzsébet fasori kerékpárút között jönne létre egy, a kerékpárosok által biztonságosan használható infrastruktúra a Zugligeti út, majd a Budakeszi út mentén. A kerékpározhatóságot a kerület domborzati adottságai nagyban befolyásolják. A környék lakóutcái a terület beépítettsége, az alacsony forgalom, a 30-as csökkentett sebességű övezetek és az egyenrangú útkereszteződések miatt már jelenleg is kedvezőbb területeknek mondhatóak a kerékpárral közlekedők számára. A kerékpározhatóságot azonban komoly mértékben befolyásolja negatív irányba a hegyvidéki jelleg, amely miatt az egyes lakóutcák csak a célforgalom számára ideális kerékpáros útvonalak, a Libegő alsó állomása felé közlekedők számára viszont nagyon komoly elrettentő ereje van a meredek emelkedőknek. Nyilván nem véletlenül lett a Zugligeti út az egyik fő közlekedési folyosó a tervezési területen belül, ugyanis ezen az útszakaszon a legkiegyensúlyozottabb az emelkedőkből fakadó ellenállás. A kerékpáros közlekedés adottságaiból adódóan a kerékpárosok számára is ez a legoptimálisabb útvonal, nincsen reálisan használható alternatíva a környező utcákban, emiatt szükséges a Zugligeti úton a kerékpárosok részére megfelelő feltételeket teremteni, mely egyben a teljes terület kerékpárosbaráttá tételét is szolgálja.

 Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika