Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
svab_disznotor13

Minden ízében különleges a hegyvidéki sváb konyha

2018. 01. 22.

Ismét büszkék lehetünk a hegyvidéki svábokra. A negyedik alkalommal megrendezett „Sautanz – Sváb Disznótor” gasztroklultúrális eseményről ugyanis ezúttal sem távoztak üres kézzel: tavaly a Sautanz Bard vándordíjat, idén pedig a legsokoldalúbb konyhának járó elismerést hozhatták el Budakesziről.

Vidám dallamok, jóízű beszélgetések, forralt bor, pálinka és ínycsiklandó disznótoros finomságok – idén is nagy sikert aratott a Budakeszi Város Német Önkormányzata által rendezett „Sautenz – Sváb Disznótor”, amelynek Budakeszi adott otthont.

svab_disznotor01

„Szeretjük a hasunkat, a disznóvágás mindig is fontos része volt az életünknek. A fesztivál egy nagyon jó közösségépítő alkalom, hiszen lehetőséget ad arra, hogy ápoljuk és továbbadjuk az ifjúságnak a sváb hagyományokat” – fogalmazott Schrotti János Budakeszi Város Német Önkormányzat, valamint a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke.


svab_disznotor18

A három napon át tartó gasztrokultuális mulatság részeként meghirdetett főzőversenyen nyolc csapat mérte össze konyhatudományát. A XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület csapata megállás nélkül sütötte, főzte az újabb adagokat. Egyebek mellett rozmaringos csülök, füstöltsonkával töltött karaj, kérgén sült mustáros sertésszűz és pikáns raguleves is szerepelt a hegyvidéki étlapon – a sátor előtt rendszerint sokan vártak arra, hogy megkóstolják a méltán híres svábhegyi finomságokat. Itt találkoztunk Kovács Lajos alpolgármesterrel is, aki a hagyományőrző egyesület tagjaként éppen a különleges ragulevest porciózta. „Három éve edzünk a versenyre. Tavaly sikerült elhoznunk a győzelmet hirdető bárdot. Nagy öröm és büszkeség, hogy a sváb közösségeknek is tudunk újat mutatni. Izgalmas feladat volt felkutatni és újra elkészíteni az elfeledett recepteket. A nagyvárosi lét ellenére is sikerült visszanyúlnunk a gyökereinkhez” – mondta az alpolgármester, aki azt is elárulta, hogy nemcsak a hozzávalók, hanem a konyhatechnikai fortélyok is sokat számítanak a fogások elkészítésénél.


svab_disznotor16

„A jóhangulatú fesztivál nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, hiszen az ország több pontjáról is érkeznek svábok. Az esemény jól szimbolizálja a közösség összetartását” – fűzte hozzá Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület egyik alapítója, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese.

A „Sautanz – Sváb Disznótor” végül ismét hegyvidéki sikerrel zárult. A sülteket és leveseket bíráló szakmai zsűri döntése alapján a XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület csapata a legsokoldalúbb konyha díjat hozhatta el – a győzelmet hirdető Sautanz Bard-ot pedig ezúttal a budakeszi svábok kapták.






Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika