Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

medvehagyma

Beköszöntött a medvehagyma és a gyümölcsoltás időszaka

A Pilisi Parkerdő Zrt. aktuális hírcsokra a közkedvelt medvehagyma kapcsán az erdők nyújtotta gasztronómiai értékek világába vezeti be az olvasókat, a Budakeszi Vadasparkban pedig gyümölcsfaoltással kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatnak el mindazok, akik hasznos kertészeti tanácsokkal szeretnének gazdagodni a hétvégén. Eheti túraajánlónk kiegészítéseként letölthető vezetőfüzetet és térképet találhatnak az érdeklődő természetjárók.

 

 

A medvehagyma időszaka

 

Kora tavasszal hajt a dunántúli elterjedési területű erdei hagymás növény, a gasztronómiában igen sokoldalúan felhasználható, gyógyhatású medvehagyma. A Pilis Parkerdő Zrt. területén tömegesen csak a Gerecse térségében fordul elő, saját fogyasztásra napi maximum 2 kg medvehagymát lehet gyűjteni állami erdőterületen. Árusításhoz, még akkor is, ha 2 kg alatti mennyiséget szeretnénk szedni, a terület kezelőjének engedélyét kell kérni.

Gyűjtés közben ne térjünk le messzire a turistautakról, figyeljük, hova lépünk, ne tapossuk le a növényeket! Fokozottan védett vagy jégkárral érintett területen ne térjünk le a turistautakról! A növények frissen kihajtott leveleit szedjük le, semmiképpen ne vigyük haza gyökerestől a növényt! Egyrészt ezzel károsítjuk a természetet, másrészt a megváltozott klimatikus viszonyok miatt a medvehagyma nem marad meg a kertünkben.

A medvehagyma levele összetéveszthető a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. A különbség a kettő között az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata. Legyünk körültekintőek!

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnep a Budakeszi Vadasparkban

 

gyumolcsoltas_programMárcius 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, régebben ebben az időszakban oltották, szemezték a gyümölcsfákat – a Budakeszi Vadasparkban ennek tiszteletére 2015. március 28-án, szombaton ünnepséget tartanak. Régi hagyományainkat követve idén is lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődők megtanulhassák az oltás egyik módját.

A március 28-i rendezvényen Kovács Gyula erdész-pomológus lesz a Vadaspark vendége, aki szeretettel fogadja az érdeklődőket, és gyakorlatban is bemutatja, megtanítja a látogatóknak az oltás fortélyait.

 

Szeretettel várnak tehát mindenkit, aki hasznos kertészeti tanácsokkal szeretne gazdagodni és szakembertől szeretné elsajátítani a gyümölcsfaoltás fortélyait. (Aki szeretné kipróbálni, saját kezűleg is olthat, és az oltványt haza is viheti.)

 

A rendezvény időpontja:

2015. március 28. (szombat) 10:00

 

Részletes program:

10:00 Mosómedve látványetetés

11:00 Róka látványetetés

12:00 Erdei konyha – ehető erdei növények (előadás a színpadon)

13:00 Sakál látványetetés

14:00 Erdei konyha – ehető erdei növények (előadás a színpadon)

15:00 Kisragadozó látványetetés

 

11:00-től Gyümölcsfaoltási bemutató a színpadon

 

Heti túraajánló: Telki Öreg Tölgy Tanösvény (letölthető térképpel és vezetőfüzettel)

 

telki_oreg_tolgyHétvégére egy olyan túrát ajánlunk látogatóink figyelmébe, amelyet akár a legkisebbek is teljesíthetnek, arról nem is beszélve, hogy természetjárás közben értékes tudást sajátíthatnak el az őket körülvevő környezetükről.

A 2011 őszén létesült Telki Öreg Tölgy Tanösvény névadója egy mintegy 250 éves molyhos tölgy (Quercus pubescens) hagyásfa. Az ösvény kiinduló pontjától északi és keleti irányban a Budai-hegység erdős tömbje terül el, déli és nyugati irányban pedig a Zsámbéki-medencére nyílik szép kilátás.

 

Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 m, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. A tanösvény Budajenő és Telki környékének természeti értékeit mutatja be: bővelkedik természeti látnivalókban, az odúlakó madaraktól a tarka rovarvilágig, a tölgyesek növényeitől a gombákig sokféle élőlénnyel találkozhatnak a kirándulók. A tanösvény felfedezése, megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ehhez a megismeréshez nyújt segítséget a letölthető vezetőfüzet is.

A tanösvény állomásait tájékoztató táblák és jelzőoszlopok jelölik.

 

Állomáshelyek:

Indító állomás térképpel

1. Az erdő madarai – Odútelep

2. Tölgyeseink növényvilága

3. Félszáraz kaszálórét – Ízeltlábúak

4. Nagyvadak, vadgazdálkodás

5. Erdőgazdálkodás

6. Lejtősztyepprét – Hüllők, kétéltűek

7. Mész- és melegkedvelő molyhos tölgyes erdő

8. Öreg Tölgy

9. Gombák

 

Megközelítés:

A tanösvény indítótáblája a Budajenő-Telki határában húzódó Rozmaring utca folytatásában haladó zöld négyzet jelű turistaúton közelíthető meg.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika