Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
ppzrt_oszi_tudnivalok

Csak felkészülten menjünk a természetbe!

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőterületek közül sok csak karnyújtásnyira helyezkedik el a fővárostól. Olyannyira közel vannak Budapesthez, hogy sokan megfeledkezhetnek arról, hogy a természet – nyílhat a kertünk végéből – soha nem játszótér. Ne feledjük, hogy akár csak egy könnyed erdei sétára is alaposan fel kell készülnünk, miként erre az elmúlt hetek néhány sajnálatos eseménye is emlékeztetett mindenkit.

Egy gondatlanul megválasztott útvonal-rövidítés, a lemerült mobileszköz vagy a térerő hiánya miatti eltévedések rosszabb időjárásban akár veszélyesek is lehetnek, éppen ezért érdemes újra végiggondolni a természetjárás néhány alapvető, íratlan szabályát.

 

Ugyan korunk felgyorsult és digitális világában sokaknak már eszébe sem jut, hogy a „régimódi” módszerrel éljen, már a túra útvonalának tervezésekor is segítségünkre lehet egy megfelelő, hagyományos, papíralapú turistatérkép. Könyvesboltokban több kiadásban is kapható például a Budai-hegység, a Pilis, Visegrádi-hegység, a Gerecse vagy éppen a Gödöllői-dombság turistaútvonalait tartalmazó térkép. Habár a „terepen” térképes és irányjelző táblák is segítik a tájékozódást, a biztonság kedvéért vízálló tasakba helyezett térképet sohasem szabad otthon felejteni. A GPS-készülékek vagy GPS-es navigációra képes okostelefonok ugyanis lemerülhetnek, vagy csődöt mondhatnak, az erdőben, vagy akár egy hegy takarásában ráadásul nem is mindig van elegendő térerő, vagy internet lefedettség. Továbbá mindenképpen értesítsük otthon maradt hozzátartozóinkat vagy barátainkat a tervezett kirándulás útvonaláról, így, ha bármi váratlan történik velünk, lesznek, akik ismerhetik a helyzetünket.

 

A tudatos kirándulás egyik legfontosabb alapelve, hogy tervezzük meg a túra útvonalát, mielőtt elindulunk. Célszerű felkeresni az úti célunknak otthont adó erdőgazdaság honlapját, hiszen az erdőgazdálkodó a kirándulók érdekében az időleges korlátozásokra (pl. szélsőséges időjárásból kifolyólag) az interneten figyelmezteti az erdőjárókat. Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódnunk az időjárásról, mert az erdőben eltérő viszonyokkal találkozhatunk, mint a városban: a hirtelen alászálló köd, hó, jegesedés vagy fagy, netán viharos szél alaposan felforgathatja az eredeti elképzeléseinket. Különösen fontos, hogy a váratlan helyzetekre minden túrázás alkalmával legyen megfelelő válaszunk, ennek megfelelően soha ne induljunk el körültekintően összeállított túrafelszerelés nélkül kirándulni. (Erről bővebben: http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_280)

Ugyanígy érdemes előre gondoskodni elsősegély csomagról is, ami legalább az alapvető felszereléseket – kötöző- és fertőtlenítőszert, sebtapaszt, kalcium pezsgőtablettát izomgörcs vagy allergiás reakció esetén, illetve gyógyszereket például fejfájásra, vagy allergiára – mindig tartalmazza.

 

Ne térjünk le a jelzett turistautakról, jelzetlen és ismeretlen ösvényen soha ne induljunk el! Amennyiben többen szeretnénk az erdőt járni, győződjünk meg arról is, hogy a tervezett túrát a csoportunk minden tagja képes teljesíteni. A kirándulás ütemét a legkisebbek, illetve a gyengébb állóképességűek haladásához igazítsuk, soha ne hagyjuk magukra a tapasztalatlanabb társainkat. Csak józanul, felelősségünk és öntudatunk teljes birtokában látogassunk az erdőbe, ne másszunk fel szurdokvölgyek sziklaperemeire, meredek sziklákról, hegygerincről pedig semmit ne dobjunk le. Legyünk tekintettel az esetlegesen alattunk túrázó emberekre, és amúgy is minden élőlényre, akivel az erdőn osztozunk.

 

Hiszen kis odafigyeléssel és tudatos, felelősségteljes hozzáállással lehet igazán örömteli időtöltés a kirándulás.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika