Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Fontos tudnivalók a turistaszezon kezdetére

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark hírei turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók, a pilisi erdők és az élővilág szerelmesei számára

A kora tavaszi napfény és a természet szeretete ebben az időszakban sokakat az erdőbe csalogat: a természet ébredésének első jeleit felfedezni páratlan élményt jelent. A természet és saját magunk védelme érdekében ugyanakkor nem árt a fokozott óvatosság, hiszen nemrégiben adtunk hírt arról, hogy erdőjárók gondatlansága kisebb erdőtüzet okozott Páty környékén.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete és a tűzoltóság gyors közbelépésének köszönhetően a tüzet sikerült időben megfékezni, de mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a közvélekedéssel ellentétben kora tavasszal a leggyakoribb az erdőtűz!

 

A tavasz az erdőtüzek szempontjából ugyanis veszélyeztetettebb, mint a nyár. A gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen terjed az erdőkben. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és ebből fakadóan nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek (avartüzek) a jellemzőek, melyek az erdő gyep- és talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén főleg a fenyvesekben vagy lombos fafajokból álló fiatalosokban akár koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza!

 

 

A fokozott odafigyelés ezért mindenki részéről ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent! A Pilisi Parkerdő a melegedő időjárás miatt is kéri az erdőbe látogatókat, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken rakjanak tüzet, és mindig legyen náluk kellő mennyiségű víz a gondos oltáshoz.

 

Mindenképp figyeljék az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.

 

A turistaszezon kezdetével egy időben továbbá egyre többen keresik fel gépkocsival az erdőt és sokan közülük igyekeznek minél közelebb jutni a kiszemelt kiránduló célponthoz. Főleg hétvégéken jellemző, hogy rengeteg autó próbál megállni a közutak és a turistautak találkozási pontjainál, a frekventált kirándulóhelyeken. A Pilisi Parkerdő Zrt. emiatt arra kéri az erdőlátogatókat, hogy ne parkoljanak az erdészeti utakat lezáró sorompók elé! Az erdészeknek még a hétvége során is be kell jutniuk az erdőbe, hogy elláthassák feladataikat. Adott esetben pedig a mentőknek és a tűzoltóknak is szükséges bejutniuk az erdőbe, például kiránduló-, vagy motorbaleset, erdőtűz esetén. Sajnos volt már példa olyan esetre, amikor a balesetet szenvedett beteghez igyekvő mentőt a sorompó közvetlen közelében álló jármű tartóztatta fel.

 

Amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdőt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. további hírei:

 

Föld Napja a Budakeszi Vadasparkban

 

Április 23-án, szombaton, a Budakeszi Vadaspark szeretettel várja az érdeklődőket a Föld Napja alkalmából rendezett programsorozaton. A Vadasparkban bemutatják majd Földünk legfontosabb értékeit, továbbá a Pangea Egyesületnek köszönhetően a látogatók közelebbről megismerkedhetnek hazánk geológiájával is. Az előadások között lesz aranysakál és kisragadozó látványetetés, madárgyűrűzés és arcfestés, továbbá a Pilis Budai Kutyamentők örökbefogadásra váró négylábúival is találkozhatnak a kedves érdeklődők, így az élményeken túl akár egy házi kedvenccel is gazdagodhatnak.

 

A programok alatt végig nyitva áll a Mozgó Piac.

 

A programok:

 

10.00 Kisállat suli
12.00 Pangea Egyesület - előadás: Magyarország geológiája
13.00 Aranysakál látványetetés
15.00 Pangea Egyesület - előadás: Magyarország geológiája
15.00 Kisragadozó látványetetés

 

9.00- Mozgó Piac (nagyvad kifutóknál), arcfestés, Pilis Budai Kutyások (pihenő parkban), madárgyűrűzés

 

További információk: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

 

 

Éjszakai Túrázás a Hármashatár-hegyen: Telihold Élményséta

 

A telihold fényében minden másképp fest az erdőben, az Erdő Ajándéka Erdei Iskola a túrázás szerelmeseinek kínál izgalmas éjszakai barangolást. Az eseményen a részvevők megtapasztalhatják a nesztelen lopózás rejtelmeit, az állatok és az erdő hangjait, szó esik a holdritmusokról, és, hogy mi alapján azonosíthatóak tapintással az erdő fafajai.

 

Gyülekező 2016. április 22-én 18:30-kor, indulás 19:00-kor

 

A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezni Szabó Miklós okleveles erdőmérnöknél lehet a +36-20-9542-252 telefonszámon, vagy az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika