Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Friss hírek az erdőkből

Magda-forrasMárciusban két jeles napot is számon tartunk a természettel kapcsolatban: az Erdők Nemzetközi Napját és a Víz Világnapját. Ennek alkalmából az erdők vízkincsének számító forrásokról gyűjtöttünk össze egy csokorra való hasznos és érdekes információt. Emellett felhívjuk a figyelmet az Erdők Napja alkalmából megrendezett I. Pedagógus Nyílt Napra is, amely a Budakeszi Vadasparkban várja az oktatókat.

 

Az ENSZ határozata alapján március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja, március 22-e pedig a Víz Világnapja. Kettős apropó kínálkozik tehát arra, hogy többet gondoljunk erdeink sokak által csak kevéssé ismert vízkincsére, a forrásokra. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei az erdei ökoszisztéma kezelésének fontos szakmai feladataként tartják számon a természetes vizek és a természetes vízi élőhelyek helyreállítását és védelmét. E tevékenység jó példája az épp egy éve átadott, 240 millió forintos költségvetésből megvalósított természetes élőhely-rekonstrukció a pilismaróti Miklós-deák-völgyben, vagy a főképp a Pilisben és a Visegrádi-hegységben található források védelme, gondozása.

 

A forrásokról

 

A források a felszín alatt található vizek – talajvizek, rétegvizek és karsztvizek – rendszerint természetes felszínre törései, melyek lehetnek állandóak vagy időszakos jellegűek. A Pilisi Parkerdő Zrt. az erdőterületein lévő állandó forrásokhoz a víz hasznosítása érdekében számos úgynevezett forrásfoglalást épített; a Pilisben és a Visegrádi-hegységben fakadó 143 forrásból 79-et alakítottak ki ilyen módon, amelyek többségéből időszakosan vagy folyamatosan folyik a víz.

A felszínre bukkanó víz foglalatba helyezése védi a vízfolyást mint víztani és természetvédelmi értéket, egyúttal a túrázók, kirándulók számára elérhetőbbéis teszi azt. Az Országos Kéktúra nyomvonalának felújítása során a Pilisi Parkerdő Zrt. a kiépített forrásokat pihenő- és tűzrakóhelyekkel vette körül, így azok nagy része mára alkalmassá vált arra, hogy a természetjárók túrájuk állomáshelyeiként gondoljanak rájuk.

 

A forrásvizekről

 

A Pilisben és a Visegrádi-hegységben található kiépített, bővizű források vízminőségét a Pilisi Parkerdő Zrt. általában évente bevizsgáltatja, azonban fontos tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően változhat, ezért nagyon fontos, hogy a bevizsgálás eredményeitől függetlenül a források vizét mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja! A stabil vízhozammal rendelkező kiépített források vízminősége - amilyen például a visegrádi Apátkúti-völgyben található Kaán Károly-forrás - nagy valószínűséggel egész évben fogyasztásra alkalmas.

A gyalogos természetjárók számára a források korlátlanul rendelkezésre állnak. Kezet moshatunk, a túra közben kiürült kulacsunkat megtölthetjük. Ha otthoni fogyasztásra szeretnénk vizet vinni, akkor az erdőterületre személygépkocsival való behajtáshoz úthasználati engedély kiváltása szükséges. Az úthasználati engedélyeket a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékes erdészetei, illetve a Pilisi Parkerdő Zrt. központja adja ki.

 

Forrásnevek és legendák

 

A Pilis és a Visegrádi-hegység forrásainak legtöbben csak töredékét ismerik, holott a közismert Lajos-forrás mellett olyan figyelemre méltó nevű források is várnak a túrázókra, mint az Asszonyfej-forrás, a Leány-kút, a Hideglelős-forrás, az Urak Asztala-forrás, a Hétvályús-forrás vagy az Édeslyuk kunyhó forrása. Mivel a források az emberiség korai szakaszában is fontos víznyerőhelyet biztosítottak, számos legenda, mítosz vagy monda kapcsolódik hozzájuk. Egyes helyek tradicionális zarándokhellyé váltak, mint például a dömösi Kaintz-forrás mellett lévő Szentfa-kápolna, a pilisszentkereszti Szent-kutat pedig korábban az egész környező vidék csodatevő helyként ismerte, mivel többen is bámulatos módon meggyógyultak vízétől. A forrás zarándokhellyé vált – felette egy kis kápolnát is emeltek. Jellemző, hogy a középkori kolostorok is források közelébe települtek, ezek romjai ma is láthatóak, ilyen például a pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom, vagy a pilisszentléleki és a budaszentlőrinci pálos kolostorrom.

 

A források természeti értékét a vízminőség, a körülöttük vagy bennük élő élővilág, vagy kultúrtörténeti értékük jelenti. Hazánkban a természetvédelmi törvény értelmében minden forrás védett.

 

Heti túraajánló

 

KaanKaroly-forrasErre a hétre érdekes program lehet a Pilisi Parkerdő területén található kiépített források felfedezése, kultúrtörténeti vonatkozásaik, a hozzájuk kapcsolódó legendák megismerése. Kezdjük talán egy ismertebbel, a visegrádi Kaán Károly-forrással!

 

Útvonal: Visegrád - (piros sáv jelzés) - Apát-kúti-völgy - Ördögmalom-vízesés - Magda-forrás - Telgárthy-forrás - Kaán Károly-forrás - Alpár-forrás - (piros sáv jelzés) - Pilisszentlászló - (piros sáv jelzés) - Papréti erdészház - (kék sáv jelzés) Vízverés nyerge - (kék sáv jelzés) Fellegvár - (kék sáv jelzés) – Visegrád

 

Az útvonal hossza: kb. 22 km, kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel

Szintkülönbség: kb. 850 m

 

A forrás Kaán Károly erdőmérnökről, a magyarországi természetvédelem század eleji nagy úttörőjéről kapta nevét. Kaán Károly fáradhatatlan előkészítő munkájának eredményeként 1935-ben megszületett erdőtörvény egyben az első magyar természetvédelmi törvény is.

A forrást 1938-ban a szentendrei cserkészcsapat építette ki. Emléküket egy kőtábla őrzi, amelyet a szentendrei 914. számú Endre Cserkészcsapat állított elhunyt társaik emlékére. A forrás második kiépítése 1974-ben történt Bertényi Miklós erdőmérnök irányításával. Ekkor kapta a forrás mai arculatát, és elnevezését. Tíz évvel ezelőtt helyezték el a helyszínen Kaán Károly emléktábláját.

 

A forrásvíz összetétele alapján a Kaán Károly-forrás vize csekély ásványianyag tartalmú, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, kissé kemény, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz, a legjobb ízű és legegészségesebb forrás a Dunakanyarban.

A Kaán Károly-forrás Visegrádról az Apátkúti-völgyben haladva gyalogosan és személyautóval is megközelíthető. Ez utóbbi esetben a kezelő erdészet behajtási engedélyére van szükség.

 

A Pilis és Visegrádi-hegység területén lévő források felméréséről készült kiadvány a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapjáról letölthető:

http://www.parkerdo.hu/_user/browser/File/terkep_pilisi_tavak_0324.pdf

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. további heti hírei:

 

Erdők Nemzetközi Napja alkalmából megrendezett I. Pedagógus Nyílt Nap

2015. március 21. (szombat) 9:00

Helyszín: Budakeszi Vadaspark

 

Az Országos Erdészeti Egyesület, az Erdészeti Erdei Iskolák és a Budakeszi Vadaspark szeretettel várja az iskolák, óvodák pedagógusait 2015. március 21-én az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából tartandó „Mit adnak az Erdészeti Erdei Iskolák” című nyílt napjára. Ezen a napon a pedagógusok kipróbálhatják, átélhetik a Vadaspark programjait, de terveikről, és együttműködési lehetőségekről is lesz mód egyeztetni.

 

Az Erdészeti Erdei Iskolák szerte az országban számos lehetőséget kínálnak a hazai erdei állatvilág, erdei életközösség, növények, állatok, és az egész ökoszisztéma működésének megismerésére játékos, interaktív formában, melyek által gyerekek és felnőttek egyaránt közelebb kerülhetnek a természethez, a természet és az emberi élet összefüggéseinek megértéséhez. Az évente országosan ötvenezer tanulót fogadó intézményeknek fő jellegzetessége, hogy mindig erdővel rendelkező erdőgazdálkodó a fenntartójuk, ezáltal a helyszín mindig erdei, illetve maga az erdő. Az erdei iskolai programokat az erdészek és pedagógusok közösen biztosítják. Az Erdészeti Erdei Iskolákban a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt alkalmuk van olyan élményekkel találkozni, amire a hétköznapokban nincs lehetőség.


A jelentkezési lapot innen lehet letölteni: http://bit.ly/1BwWvQz

 

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika