Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
ozlabgomba

Ismét itt a gombaszezon

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark heti hírei turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók, a pilisi erdők és az élővilág szerelmesei számára-

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák, emiatt a Pilisi Parkerdő Zrt. fontosnak tartja, hogy felelevenítse a gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánljuk, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes. Fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk (hiszen vannak védett és mérgező gombafajok is), és, hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk. A majd 2000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, 58 pedig védelem alá tartozik. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben leggyakoribb fajok az őzláb-, a róka-, a galamb-, a császár- és a tinóru gombák.

(A környezettudatos gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze: http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=news_1_997)

Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. (Amennyiben védett területen gyűjtene, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.) A gombagyűjtési hozzájárulást 2015. május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott.

Az alábbi letölthető dokumentumban az erdei gombafélék gyűjtésének szabályait, az erdészetekhez tartozó elérhetőségeket, valamint az általuk kezelt területeket foglaltuk össze:

Az erdei gombafélék gyűjtésének rendje

Fontos észben tartani, hogy a fokozottan védett természetvédelmi területen a turistautakról letérni tilos, a jégkárral érintett erdőkben pedig továbbra is veszélyes.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. további heti hírei:

 

Nevezd el a Budakeszi Vadaspark kis őstulkát!

 

A kis karamell színű őstulok néhány hete látta meg a napvilágot a Budakeszi Vadasparkban. Mivel bikáról van szó, elsősorban fiús neveket várnak, a legötletesebb, legfantáziadúsabb, legkedvesebb név kitalálója örökbefogadó oklevelet kap emlékbe, és egy évig látható lesz a neve az állat kifutójánál, valamint a minden évben megrendezendő „Örökbefogadó nap”-on egy fő kísérővel ingyenesen vehet részt a programokon.

 

Egy pályázó egy névvel pályázhat.

 

Az ötleteket írásban a budakeszi.vadaspark@pprt.hu címre várják „Tulok névadó” tárggyal.

 

Határidő: 2015. június 15.

Eredményhirdetés: 2015. június 18.

 

Júniusi programok a Hármashatár-hegyi Erdei Iskolában

 

Szeretettel várnak kicsiket és nagyokat vasárnap délután június 14-én és 28-án a Hármashatár-hegyi Erdei Iskolában. 14:00 órakor játékos ismeretterjesztő foglalkozás a beltéri erdei tanösvényen, majd 15:20-tól „madártávlat séta” a hegyen. Fő téma az ehető növények és a virágzás (szamócaérés, a gyógyító kakukkfű és János-napi virág).

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdei iskolájának beltéri tanösvényén a látogatók felfedezhetik a környékre jellemző barlangi világot, az erdő kincseit és az erdőgazdálkodást, kipróbálhatják a faxilofont, a barlangjáratot, sőt juharfa szirupot is kóstolhatnak. A gyerekek ízelítőt kaphatnak a hegyikerékpározás, a sziklamászás és a sárkányrepülőzés hangulatából is. A 15:20 órakor induló vezetett „madártávlat sétán” a résztvevők a madarak perspektívájából láthatják a budapesti hidakat. Később megismerhetik az erdei iskola közvetlen közelének élőhelyeit, ahol mész- és melegkedvelő tölgyes erdők, lágyszárúakban gazdag karsztbokorerdők váltják egymást. A fajgazdag cserjeszintben olyan növényeket találhatnak, mint az egybibés galagonya és a húsos som, melyeknek terméséből lekvár készíthető. A résztvevőkkel közösen a szervezők egy kakukkfüves illatpárnát is készítenek.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika