Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark hírei turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók, a pilisi erdők és az élővilág szerelmesei számára

Megújul a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátó

A heti hírcsokor további hírei:

 

 • Feloldják a pilisszentkereszti Dera-szurdoknál lévő korlátozást
 • Heti túraajánló: Hideg-völgyből induló Pilis Bike biciklitúrák
 • Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola nyári táborai
 • Vackor Nyári Napközis Tábor a Budakeszi Vadasparkban

 

 

Megkezdődtek a Budai-hegység 454 méteres csúcsán lévő Kaán Károly-kilátó felújítási munkálatai. A felújítás idejére a kilátót lezárták, várhatóan június közepén nyit újra a kirándulók számára.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013 óta szinte minden hónapban közjóléti és turisztikai fejlesztések megvalósítását jelentette be: ez nem csak különálló objektumokat, például turista- és menedékházakat jelent, hanem komplett turisztikai rendszereket és hálózatokat is, mint például az április végén átadott Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat.

Természetesen ugyanez vonatkozik a legnépszerűbb kirándulócélpontokon épített kilátókra is, hiszen az elmúlt időszakban nem telt el úgy év, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. legalább egy ilyen létesítményt ne adott volna át a turistaközönségnek. Idén ősszel a Prédikálószékre megálmodott kilátó átadása esedékes, 2016. április elején nyitották meg a Hármashatár-hegyi kilátópontot, tavaly a piliscsabai Dévényi Antal-kilátót adták át, 2014-ben pedig a Pilis-tetőre épített Boldog Özséb-kilátóval erősítették a turisztikai vonzerőt az évi csaknem húszmillió látogató számára.

 

Ezúttal a Nagy-Hárs-hegyen található, 1989-ben átadott Kaán Károly-kilátó esik át teljes rekonstrukciós és – alapos vizsgálatot követően – szerkezet-megerősítő folyamaton. Az eddig a tetőt fedő deszkákat a szakemberek eltávolították, helyükre egy új, komolyabb vízszigetelő réteggel ellátott zsindelytető kerül. A kilátót alkotó többi faszerkezeti egységeket (korlátokat, lépcsőket, padlózatokat) pedig felcsiszolják, majd ezt követően újrafestik. A felújítás anyagi hátterét a Pilisi Parkerdő Zrt. egy, a felújítást támogató magánszeméllyel közösen összefogva teremti elő.

 

A felújítás idejére a kilátót lezárják a nagyközönség elől, amit – az időjárás függvényében – az odalátogatók előreláthatóan június közepén vehetnek ismét birtokba, hogy egy megújult, megszépült kilátóból élvezhessék a körpanorámát. A Pilisi Parkerdő Zrt. az építkezési munkálatok okozta esetleges kellemetlenségekért a kirándulók, természetjárók türelmét és megértését kéri.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. további hírei:

 

Feloldják a Dera-szurdoknál lévő korlátozást

 

Március elején adtunk hírt arról, hogy a pilisszentkereszti Dera-szurdok alsó végénél, az autós pihenő és parkoló közelében található, balesetveszélyessé vált fahíd miatt ideiglenesen módosult az Országos Kéktúra nyomvonala. A Pilisszentkereszti Erdészet területén számos frekventált túraútvonal halad keresztül, karbantartásuk szinte minden nap feladatot ad az erdészet számára. Az Országos Kéktúra útvonalát kiemelt figyelemmel kísérik az erdészet munkatársai, ezért született meg márciusban a döntés, hogy a rossz állapotú híd teljes felújítást kapjon. Hogy a nyári turistaszezonra elkészülhessen, a tavasz folyamán végrehajtották az ezzel járó munkálatokat.

 

A Pilisszentkereszti Erdészet munkatársai mára elbontották a régi fahidat, és a patakon való áthaladás érdekében új gyalogos fahidat építettek a régi létesítménytől kb 200 méterre, a mederátjáró alatt. Az Országos Kéktúra útvonalát itt friss jelzésekkel látják el.

 

 

Heti túraajánló: Hideg-völgyből induló Pilis Bike biciklitúrák

 

A hideg-völgyi „Parkolj és bringázz!” (P+B) pontról két remek túrát ajánlunk a kedves kirándulók figyelmébe.

Minden további információt a Pilis Bike honlapján lehet megtalálni: http://pilisbike.hu/

 

1. Anna-laki túra

 

 • Útvonal: Hideg-völgy – (PB9) – Anna-lak – Nagykovácsi – (PB9) – Anna-lak – Hideg-völgy
 • Jelzés: PB9
 • Útvonal hossza: 17 km
 • Szintemelkedés: 440 méter
 • Út típusa: aszfalt, földes és murvás út
 • Nehézségi fok: könnyű
 • Becsült átlagos menetidő: 1 ¼ óra
 • Megjegyzés: könnyű és kellemes túra, esőzések után nem ajánlott

 

2. Csergezán körtúra

 

 • Útvonal: Hideg-völgy – (PB11) – Anna-lak – Képesfa – (PB11) – Hegytető – (PB11) – Hideg-völgy
 • Jelzés: PB11
 • Útvonal hossza: 15 km
 • Szintemelkedés: 360 méter
 • Út típusa: nagyrészt földes út
 • Nehézségi fok: nehéz
 • Becsült átlagos menetidő: 1 ¼ óra
 • Megjegyzés: egy meredek kaptató miatt csak felkészülteknek, esőzés után semmiképp sem ajánlható

 

 

Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola nyári táborai

 

A hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola szervezésében 2016 nyarán is számos táborozási lehetőség közül választhatnak az érdeklődők.

 

A hely különlegessége, hogy az erdei iskola a hegytető közelében, 490 méter magasan helyezkedik el az öreg tölgyek és feketefenyők ligetében. A hegytetőn és az erdei iskolát körülölelő ligetes erdőben fellelhető öreg tölgyek és feketefenyők biztosítják a nyári melegben is a különleges erdei klímát és friss levegőt. Esős időben az erdei iskola nyújt menedéket, és ad otthont az érdekes programoknak.

 

A választható táborozási lehetőségek:

 

Erdőjáró kézműves tábor

Június 22-24.

Június 27-30.

Augusztus 22-26.

 

Erdőjáró kézműves tábor – az olvasási, írási nehézségekkel küszködő gyermekek segítésére, fejlesztésére

Július 4-8.

 

Angol-művészeti erdőjáró tábor

Július 11-15.

Augusztus 1-5.

 

Erdei sport tábor

Július 25-29.

 

Túlélő-élet az erdőben élménytábor

Augusztus 8-12.

 

A különböző táborozási konstrukciókról bővebb információ a www.erdoajandeka.hu oldalon található.

Jelentkezni Szabó Miklós okleveles erdészmérnöknél, az erdei iskola vezetőjénél lehet a +36-20-9542 252 telefonszámon, vagy az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen.

 

 

Vackor Nyári Napközis Tábor a Budakeszi Vadasparkban

 

A Budakeszi Vadaspark 2016 nyarán napközis tábort szervez olyan általános iskolás gyermekek részére, akik érdeklődve fordulnak a természetismeret, az állatvilág, és az erdei kalandok felé.

 

A táborban részt vevő gyerekek betekinthetnek a vadaspark életébe, megnézhetik, mi zajlik a „kulisszák mögött”, kicsit kipróbálhatják magukat vadasparki gondozóként, etethetnek, gondozhatnak, simogathatnak olyan állatokat is, amiket más nem. Az erdei környezet adta lehetőségeket kihasználva, játékos, interaktív formában ismerkedhetnek a gyerekek az erdő életével, a fákkal, ehető növényekkel, különleges élőlényekkel.

 

A napközis táborba jelentkezni a Vadaspark honlapjáról letölthető adatlapon lehet, melyet kitöltve elektronikusan, vagy személyesen is eljuttathatnak hozzánk. A jelentkezés a teljes részvételi díj befizetését követően érvényes, melyet személyesen a pénztárunkban, vagy átutalással is kiegyenlíthetnek. FONTOS: a kitöltött jelentkezési lap megérkezése után egy visszaigazoló e-mailt küldenek, hogy van-e még hely az adott turnusban.

 

Jelentkezési lap, turnusok, részletes program és további tudnivalók:

http://www.vadaspark-budakeszi.hu/index.php?pg=news_1_495

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika