Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
pilisi_feketegolya

Visszatértek a Pilisbe a gólyák

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark heti hírei turisták, erdőben sétálók, kerékpáros kirándulók, a pilisi erdők és az élővilág szerelmesei számára

A Magyarországon csak kis állományban fellelhető, fokozottan védett fekete gólya számára kiváló fészkelő helyül szolgáltak a pilisi erdők, ugyanis az – immár visszatérő vendégként látott – gólyapár az idei költési szezonra is a Pilisi Parkerdő területén telepedett le.

 

Tavaly nyáron számoltunk be az örömhírről, miszerint a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete által kezelt területen fészket rakott fekete gólya pár sikeresen felnevelte három fiókáját, akik kirepültek a családi fészekből.

 

Az erdészet munkatársai örömmel tapasztalták, hogy a területhű pár nemrégiben visszatért és elfoglalta tavalyi fészkét. A fehér „rokonával” ellentétben életét nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek. (Érdekesség, hogy egy hónappal ezelőtt Gemencre is érkezett fekete gólya – a fészket webkamerán keresztül meg lehet tekinteni –, a pilisi visszatéréssel már a hűvösebb, hegyvidéki területet is megtisztelték a ritka madarak.)

 

Az ember jelenlétét nem kedvelő, háborítatlan környezetet igénylő fekete gólya a megérkezés és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, a költőpár nyugalmát így a már korábban kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően (előreláthatólag júliusban) újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből és fedezhetik fel a Parkerdőn kívüli világot.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. további heti hírei:


Bakancsos túrával az erdők megújításáért

 

Második alkalommal kötött támogatási megállapodást az utazásszervezéssel foglalkozó Alfatours Kft. és a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete. A megállapodás értelmében az Alfatours Kft. vállalja, hogy annyiszor 100 Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének facsemete-ültetés céljából, ahány utas befizet a támogató által szervezett bakancsos túrákra 2015. március 23. és 2015. október 31. között.

 

2014-ben Makkosmária környékén, az idősödő cseres-kocsánytalan tölgyes erdő megújítását végezték a támogatás 164.300 forintos összegéből, a 2015. évi támogatási összeget előreláthatólag a jégkár miatt sérült erdőállományok megújítására fogják fordítani.

 

 

„Madártávlat séta” a Hármashatár-hegyi Erdei Iskola szervezésében


Szeretettel várnak kicsiket és nagyokat április 12-én és 26-án (vasárnapokon) a hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskolában. A fő téma: a tavaszi újjászületés, virágzás.

 

A Pilisi Parkerdő erdei iskolájának beltéri tanösvényén a látogatók felfedezhetik a környékre jellemző barlangi világot, megismerhetik az erdő kincseit és az erdőgazdálkodást, kipróbálhatják a faxilofont, a barlangjáratot, sőt, még juharfaszirupot is kóstolhatnak. A gyerekek ezen túl ízelítőt kaphatnak a hegyikerékpározás, sziklamászás és a sárkányrepülőzés hangulatából is.

A szervezett „madártávlat séta” csodálatos panorámával kecsegtet, a résztvevők a madarak perspektívájából láthatják a budapesti hidakat, majd megismerhetik az erdei iskola közvetlen közelének élőhelyeit, ahol mész- és melegkedvelő tölgyes erdők, lágyszárúakban gazdag karsztbokorerdők váltják egymást. A fajgazdag cserjeszintben olyan növényeket találhatnak, mint az egybibés galagonya és a húsos som, melyeknek terméséből lekvár is készíthető.

A résztvevők közösen elültetnek egy húsos som csemetét.

 

Program: 14:00 órakor játékos ismeretterjesztő foglalkozás a beltéri erdei tanösvényen, 15:20-tól „madártávlat séta” a hegyen, majd közös csemeteültetés és rügykóstoló.

 

Árak és részletes információ: http://www.erdoajandeka.hu/programok/csaladi-programok


Jelentkezni, érdeklődni a 06/20-954-2252 telefonszámon, illetve az erdoajandeka@gmail.com címen lehet.

 

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika