Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Vadászat, vadgazdálkodás a budai hegyekben

vadAz erdei életközösség természetes részét képezik a hazai nagytestű, leginkább növényevő állatok. Közülük az őz és a vaddisznó azok, amelyek a Budai-hegység fővárosi részén még megmaradtak. Faji sajátosságuk, hogy képesek alkalmazkodni a térségben igen erős emberi zavaráshoz. Más fajok ellenben nem tolerálják az ember közelségéből számukra adódó stresszhelyzeteket, így például az érzékenyebb gímszarvas a 80-as években eltűnt a budapesti erdőkből.

 

Az őz és a vaddisznó azonban olyannyira megtalálja életfeltételeit az ember mellett, hogy az utóbbi időben egész Európában lejátszódó folyamat hazánkban is tapasztalható: az állatok a lakott területen is megjelennek.

A Budai-hegyekben nem élnek olyan ragadozók, amelyek az őz és a vaddisznó állományát természetes módon szabályoznák, így megfelelő élőhelyen – mint amilyet a felhagyott gyümölcsös kertek, villák elbozótosodó parkjai, zöld hulladékkal megrakott erdőszélek jelentenek számukra – e két faj képes lenne egyre inkább elszaporodni, új élőhelyeket meghódítani. A vadállomány létszámát ezért az ilyen intenzív emberi hatás alatt álló területeken az ember szabályozza. A vadgazdálkodás célja a budai hegyekben nem a sportvadászat igényeinek valamiféle kielégítése, hanem szakemberek által végzett fáradságos munka a vadállomány létszámának szabályozására.

A vadlétszám szabályozását a vadgazdálkodó azonban csak a külterületen végezheti. A XII. kerületi külterületi erdőkben a Pilisi Parkerdő Zrt. látja el a vadgazdálkodási feladatokat. Ez szerencsés eset, hiszen így az erdei életközösség e fontos részének kezelése egységes szemlélet szerint, az erdei ökoszisztéma egészének érdekeit figyelembe véve történhet. A vadgazdálkodás az erdők kezelésével összhangban, az erdő javára, az erdei életközösség egyensúlyának fenntartása érdekében történik. A belterületen megtelepedő vad befogását, elejtését arra szakosodott szakemberek, sok esetben speciális eszközökkel, rendőrségi engedély birtokában végezhetik. A továbbiakban leírtak a hagyományos vadgazdálkodás lehetőségeivel kezelt külterületi erdőkre vonatkoznak.

A vadászat rendjét, lehetőségeit Magyarországon szigorú jogszabályok határozzák meg. Az egyes vadfajokra az év egy-egy időszakában, ún. vadászati idényen belül, meghatározott módszerekkel lehet vadászni. A vaddisznó minden egyede egész évben vadászható, míg az őzbak április 15-szeptember 30. között, az őzsuta és gida október 1-február 28. között ejthető el vagy fogható be. A budai hegyekben a vaddisznó jelenléte miatt ennek megfelelően az év minden napján folyik vadászati tevékenység.

A Budai-hegység az ország leglátogatottabb erdőterülete, évente több millió látogató használja a több száz kilométer jelzett turistautat és sétautat, kilátókat, pihenőhelyeket vagy éppen erdei játszótereket. Éppen ezért a vaddisznó és az őz vadászati módszerei közül a kizárólag a legbiztonságosabbakat alkalmazzák a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei.

 

Lesvadászat

 

Legelterjedtebb a magaslesről történő lesvadászat. A szakemberek a vad megfigyelt tartózkodási helyén vagy szokásos napi vonulási útvonala mentén úgynevezett szórót létesítenek. A szórón valamilyen táplálékot helyeznek ki a vad számára, amelynek célja nem az állomány etetése, táplálása, hanem elsősorban az, hogy az állatok viszonylag kiszámítható módon és időben az adott helyen megjelenjenek. Ennek azért van jelentősége, mert a szóró helyét az elejtés biztonságát figyelembe véve választják meg. Az állatok elejtése olyan kaliberű vadászfegyverekkel történik, amik a lehető legkevesebb szenvedést okozzák az állatnak. A fegyver lövedéke azonban messzire is elrepülhet, ezért fontos a lövés biztonságos hátterének megválasztása úgy, hogy a lövedék minél hamarabb a földbe csapódjon. Ezért épülnek a magaslesek, hiszen felülről érkezve a rövid röppályájú lövedék szinte azonnal a földbe fúródik. A szóró elhelyezésekor szintén figyelembe veszik a sétautak elhelyezkedését, amelyek felé nem ad le lövést a vadász. Ezért is fontos a kijelölt, kiépített utak használata az erdőben, mert ott különleges figyelmet kap az arra haladó látogató.

Egy-egy szakember felügyelete alatt álló területen több szóró is található. A vad mozgása dönti el, hogy az adott napon melyiken folyik vadászat. Az olyan zavart területeken, mint a Budai-hegység, a vad mozgása közel sem olyan kiszámítható, mint a háborítatlan erdőterületeken, ezért több helyszínen kell egyszerre fenntartani a vadászat lehetőségét. A les környékének összejárása, a szórón kutyák megjelenése egy időszakra az adott helyszínről távol tartja az állatokat. A lesvadászat jellemzően a kora esti, éjszakai és a hajnali órákban zajlik. Az erdőben történő kutyasétáltatás során erre különösen figyeljünk oda, lehetőleg kerüljük ezeket az időszakokat.

 

Terelővadászat

 

A lombhullást követő őszi-téli időszakban a vadgazdálkodási szakemberek nagyobb területekre kiterjedő terelővadászatokat szerveznek. Itt nemcsak a vad elejtése, hanem a vad által használt búvóhelyek zavarása is cél. A terelővadászat 20-50 ember összehangolt munkája, elsősorban a vaddisznó kondák által búvóhelynek használt fiatalosokat, bozótosokat járják végig a hajtók.

A terelővadászatok időpontjait, melyek a www.parkerdo.hu oldalon is olvashatók, az érintett önkormányzat felé jelzi a Pilisi Parkerdő Zrt. A helyszín biztosításában szükség esetén a közterület felügyelők is részt vesznek. Az utakat, sétautakat minden esetben biztosítják. Fontos e helyszíni jelzések, figyelmeztetések betartása, mert a vadászat pontos helyszíne a vad tartózkodási helyének változása és az esetleges időjárási viszonyok miatt előre csak térség szinten határozható meg, teljes pontossággal a terelővadászat napján lehet megmondani.

A terelővadászat a téli, havas időszakban a legeredményesebb. Jellemzően a reggeli órákban kezdődik, és kora délutánig tart.

Ezeken a helyeken semmiképpen sem tartózkodjunk mind magunk mind a kutyánk testi épsége érdekében!

 

Befogás

 

vadkan4A vadlétszám csökkentésének speciális módja az élvefogó csapdák (15-20 m2 alapterületű ketrecek) használata. Vigyázat! A csapdába került vaddisznó menekülési próbálkozása közben önmagában és a közelben lévőkben is kárt tehet, így az élve fogó csapdákat ajánlatos elkerülni.

A vaddisznókat etetéssel szoktatják a csapdához, majd amikor már rendszeresen felveszik a kiszórt táplálékot, a napi ellenőrzést végző szakemberek beélesítik a csapdát. Ez azt jelenti, hogy a táplálkozó vad önmaga kioldja a zárszerkezetet, a csapóajtó lecsapódik, és foglyul ejti az állatot.

A befogókat a nyári, kora őszi időszakban lehet eredményesen üzemeltetni, amikor főleg a fiatal állatok foghatók be velük.

A beélesített befogót a szakemberek naponta kétszer is ellenőrzik. Először kora hajnalban, hogy az éjszaka során befogott állatokat minél hamarabb elszállíthassák. A befogott állatot szállító ládába terelik, és gépkocsin a Budakeszi Vadasparkba vagy a várostól távolabbi erdőterületre szállítják.

A belterületen lévő befogókat az önkormányzatok működtetik, a Pilisi Parkerdő Zrt. egyedi megállapodások alapján szakmai, ill. eszközbeli segítséget nyújt üzemeltetésükhöz.

A Hegyvidéki Önkormányzat 3 vadbefogót működtet a kerültben.

Fenti módszerek mellett sokan érdeklődnek az altató lövedékek használhatósága iránt. A vaddisznó létszám csökkentésére az altató lövedék a gyakorlatban nem használható eredményesen. Az altatóanyag ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, amit csak speciális képesítéssel rendelkező szakemberek kezelhetnek és szerezhetnek be. Az altatóanyag adagolásához az elkábítani tervezett állat testtömegének, korának, egészségi állapotának pontos ismeretére van szükség, különben az altatás vagy hatástalan vagy végzetes lehet. Az altatószer nem hat azonnal, az elkábított állat több percig koordinálatlanul mozog, menekül. Ennek során teljesen eltűnhet, forgalmas helyen útra tévedve balesetet okozhat.

Pilisi Parkerdő Zrt.

Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika