Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

Kiemelt projektek, EU-s pályázatok

Feladataink közé tartozik a hazai és uniós környezetvédelmi tematikájú pályázatok megvalósításának, valamint egyéb – főként fővárosi együttműködésben megvalósuló – fejlesztések szakmai támogatása.



UGB_RGB


A projekt hírei:


 • A Városi Zöld Övezetek (UGB, Urban Green Belts) projekt keretében alapozó tanulmány készült annak érdekében, hogy meghatározhassuk a további fejlesztések irányát valamint a projekt során kidolgozandó úgynevezett Okos Modellek kereteit. A tanulmány magyar nyelvű kivonatát – mely tartalmazza a XII. kerületre vonatkozó környezeti felmérést, a zöldfelület kezelésére vonatkozó Európai Uniós irányelvek rövid bemutatását valamint a projektpartnerek eddigi jó gyakorlatainak összefoglalását erről a linkről tölthetik le.

 • Megjelent az Urban Green Belts projekt második hírlevele! A Hegyvidéki Önkormányzat és partnerei lázasan dolgoztak az utóbbi hónapokban, hogy megtalálják a lehető legjobb módszereket a városi zöldfelületek kezelésére. A projekt során a térinformatika, a helyi lakosság, és a több szintű kormányzás is kiemelt szerepet kap. Ha többet szeretne tudni arról, hogy mi készül a kerületben, akkor kattintson ide: https://goo.gl/ZG3zNi



Projektismertető:



Urban Green Belts – Városi zöldövezetek projekt (UGB) az Európai Unió társfinanszírozásával, a Közép-európai Transznacionális Együttműködési program (Interreg Central Europe 2014-2020 Program) keretében valósul meg.

A projekt célja olyan innovatív módszerek és eszközök kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a fenntartható, partnerségen alapuló városi zöldfelület-gazdálkodási rendszerek kialakítását.

A projektben hét közép-európai ország (Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország) – Magyarországról Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata (a továbbiakban: Hegyvidéki Önkormányzat) mellett a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) – vesz részt. A sikeres megvalósítás érdekében több szektor képviselője dolgozik együtt, a projektben az ún. funkcionális várostérségekhez (agglomerációval rendelkező nagyvárosokhoz) tartozó önkormányzatok, fejlesztési ügynökségek, valamint tudásközpontok képviseltetik magukat.


Az UGB projekt megvalósítási időszaka: 2016. június 1 – 2019. május 31.


Az UGB projekt fő célkitűzése, a városi zöld területek kezelésével kapcsolatos tervezési, irányítási és döntéshozatali kapacitások fejlesztése a közszférában. Ennek érdekében a projektmegvalósítás során olyan, nemzetközi tapasztalatokon alapuló, integrált irányítási modellek kialakítása és tesztelése történik, amelyek a városi zöld területek fenntartható kezelését szolgálják. A projekt eredményeként egy kézikönyv is elkészül, amely iránymutatásként szolgál az önkormányzatok számára, a városi zöldfelület-gazdálkodás megreformálásához, az élhetőbb városi lakó- és munkakörnyezet kialakításához, illetve egy helyi zöld stratégia, amelybe integrálásra kerülnek a projektben kidolgozott innovatív módszerek, jó gyakorlatok.


Vezető partner: Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata

A projekt azonosítója: UGB CE 174

Megvalósítási időszak: 2016.06.01. – 2019.05.31.

Projekt összköltség: 2.391.306 EUR

ERFA: 2.005.050 EUR

Projekt összköltség – Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata: 512 068 EUR

Uniós támogatás összege – Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata: 435 258,5 EUR

Hazai társfinanszírozás összege: 51 207 EUR

Önerő: 25 603,5 EUR

Támogatás intenzitása: 85%

 

Honlap: www.interreg-central.eu/ugb

facebook: https://www.facebook.com/UrbanGreenBelts

Kapcsolat: Hamza Zsófia, projektmenedzser, hamza.zsofia@hegyvidek.hu



 



TOGETHER_RGB


A projekt hírei:


 • Megérkezett Hümér a hegyvidéki óvodákba!

  Elkészült a Hegyvidéki Zöld Iroda és a Budai Rajziskola együttműködésében az az ovisoknak szánt foglalkoztató füzet, amely segít a legkisebbeket is bevezetni az energiahatékonyság rejtelmeibe. A kiadványt mind a 3 projektben résztvevő kerületi óvoda számára eljuttatjuk, valamint nemzetközi partnereink már dolgoznak a fordításon, így Hümér kalandjai összesen 8 nyelven lesznek elérhetőek. A kiadvány ide kattintva tölthető le.

 • Sajtóközlemény

  INNOBUILDINGS 2017 Konferencia a Hegyvidéken!

  Budapest - „2020-tól tíz évente meg kell feleznünk a kibocsátásunkat” mondta Kőrösi Csaba igazgató a Hegyvidéki Önkormányzat és a TOGETHER projekt résztvevői által szervezett Innobuildings 2017 konferencián, ahol a résztvevők megtudhatták, hogyan csökkenthetjük közösen középületeink energiafogyasztását.

  2016-ban 10 partner hét közép-európai országból úgy döntött, hogy az Interreg CE TOGETHER projekt keretében közösen dolgoznak ki megoldásokat középületeik energiafogyasztásának csökkentésére, felhasználva a legújabb tudományos módszereket, melyek gyakran jelentős építészeti beavatkozás nélkül is komoly megtakarítást tesznek lehetővé. A projekt fél idejében a partnerek összegyűltek, hogy megosszák tapasztalataikat a jelenlévőkkel és felhívják a figyelmet az energiahatékonyság megkerülhetetlenségére.

  A konferenciát Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a nemzetközi projektek egyik legfontosabb célja, hogy a hegyvidéki lakosok is felismerjék felelősségüket a fenntartható jövő építésében. Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője „Klímaváltozás, energiahatékonyság és gazdasági fejlődés” címmel kezdte meg a szakmai előadások sorát kiemelve, hogy annak ellenére, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően a gazdasági növekedés már nem jár együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedésével, még mindig sok munka van előttünk, hogy tartani tudjuk a párizsi klímaegyezményben megállapított 2°celsius fokos határt.

  A nap további részében az előadók megmutatták, hogy hogyan lehet elméletben és a gyakorlatban is csökkenteni az épületek energiafogyasztását egy sor szemléletformáló eszköz, valamint okos mérőórákon alakuló automatizált rendszerek segítségével. A projekt során összesen 84 épületben kerül bevezetésre a trevisói provincia vezetésével kidolgozott rendszer, melynek részleteit, az alkalmazott technikákat és a felmerülő problémákat egy izgalmas kerekasztal beszélgetés során mutatták be a projekt partnerei.

  A konferencia ugyanakkor nem csak az információ átadásról szólt. A szünetekben érdekes játékokkal, energiahatékonysági pop-up piaccal és az okosmérőkkel is megismerkedhettek a látogatók. Az előadások után pedig lehetőség nyílt a MOM Kulturális Központ innovatív fűtésrendszerének megtekintésére, melynek alapja a szennyvízből kinyert hőenergia.

  A Together projekt következő lépésében a megkezdődnek a bevont épületekben a szemléletformálási munka, melynek keretében különböző motivációs eszközökkel és játékosítással próbálják meg a partnerek a lehető legnagyobb energia megtakarítást elérni, így csökkentve nem csak a számlákat, de az épületek ökológiai lábnyomát is.

  A fejleményekről folyamatosan lehet tájékozódni a projekt Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/TogetherPRTV2016) és weboldalán (http://www.interreg-central.eu/TOGETHER), valamint a résztvevő intézmények weboldalán is!

 • INNOBUILDINGS 2017 Konferencia október 2-án a MOM Kultban!
  További információk: https://www.hegyvidek.hu/innobuildings-konferencia

 • Sajtóközlemény

  A Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával csökkenti középületeinek energiafogyasztását


  Jihlava – 2017. május 22-én a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája is részt vett azon a nemzetközi workshop-on, amely „Energiahatékonysági szerződések” (EPC-Energy Performance Contracting) és „Fogyasztói megtakarítás befolyásolási megoldások” (DSM-Demand Side Management) témakörben zajlott a csehországi Jihlavában. A műhelytalálkozó szervezője a Vysočina Energia Ügynökség, az Interreg Central Europe program által támogatott „TOGETHER” (TOwards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) elnevezésű, energiahatékonysági projekt egyik partnere.

   

  A találkozó rámutatott arra, milyen eredményeket lehet elérni a közintézmények energiahatékonyságának növelésével és az energiafogyasztás csökkentésével, az EPC-vel összefüggő módszerek és az energiahatékonysági szerződések alkalmazásával, valamint az intézményi dolgozók, látogatók szokásainak változtatásával.

   

  A műhelytalálkozót a Vysočina régió alpolgármestere Pavel Pacal nyitotta meg. A projektpartnerek részéről Antonio Zonta, a “TOGETHER” projekt olasz projektmenedzsere és Libor Gazovic, a szlovák projektpartner, a SIEA munkatársa szólaltak föl. Ezután a lengyel szakértő, Manuel Nina előadásában esettanulmányokat, gyakorlati példákat osztott meg az épületek energiahatékonyságának javításához kapcsolódó lehetséges gyakorlati kivitelezési lehetőségekről.

  A műhelytalálkozó két Európai uniós projekt bemutatásával zárult, amelyek az energiahatékonyság fogyasztói szokásokkal összefüggő komponensét célozzák meg. Ezek a HORIZON project “Greenplay” és a Közép-európai Interreg “Enrgy@School Project”. A Greenplay projekt egy számítógépes közösségi játékfejlesztésen és alkalmazásán keresztül célozza a fogyasztói magatartás befolyásolását.

   

  Az "INTERREG CENTRAL EUROPE 2014-2020 TOGETHER” project célja Közép-Európai önkormányzatok középületeinek energiahatékonyságának növelése, a felhasználók energia menedzsmentbe való bevonásával és az épületekről alkotott általános szemlélet megváltoztatásával. Annak érdekében, hogy az energia megtakarítás minél hatékonyabb legyen, az épületek fogalmát komplexen kell kezelni, beleértve a fizikai teret, a technológiai eszközöket, a felhasználók igényeit és viselkedését is.

  A TOGETHER projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Közép-európai Transznacionális Együttműködési program (Interreg Central Europe 2014-2020 Program) keretében valósul meg.

  Célja a középületek energiahatékonyságának növelése, valamint a megújuló energiaforrások használatának elősegítése. Ennek érdekében komplex (technológiai, pénzügyi és irányítási) megoldások kifejlesztése és tesztelése történik a projekt keretében.

  A projekttevékenységek eredményeként egy olyan, nemzetközi tapasztalatokon alapuló, innovatív energiakezelési szemlélet alakul ki, amely a középületek üzemeltetőinek, használóinak és bérlőinek (mint az infrastruktúra fenntartásában érdekelt feleknek) bevonásán és elköteleződésén alapul.

  A projektben hét közép-európai ország (Olaszország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) vesz részt. A sikeres megvalósítás érdekében több szektor képviselője dolgozik együtt, a projektben önkormányzatok, tudományos intézetek, energiahatóságok vesznek részt.



  További információ: Hamza Zsófia: +70 646 2201 E-mail: Hamza.Zsofia@hegyvidek.hu
   
  A TOGETHER projektről további információ
  www.interreg-central.eu/together
  https://www.facebook.com/TogetherPRTV2016/


Projektismertető:




A TOGETHER (TOwards a Goal of Efficiency THrough Energy Reduction) projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Közép-európai Transznacionális Együttműködési program (Interreg Central Europe 2014-2020 Program) keretében valósul meg.

A TOGETHER projekt célja a középületek energiahatékonyságának növelése, valamint a megújuló energiaforrások használatának elősegítése. Ennek érdekében komplex (technológiai, pénzügyi és irányítási) megoldások kifejlesztése és tesztelése történik a projekt keretében.

A projekttevékenységek eredményeként egy olyan, nemzetközi tapasztalatokon alapuló, innovatív energiakezelési szemlélet alakul ki, amely a középületek üzemeltetőinek, használóinak és bérlőinek (mint az infrastruktúra fenntartásában érdekelt feleknek) bevonásán és elköteleződésén alapul.

A projektben hét közép-európai ország (Olaszország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) vesz részt. A sikeres megvalósítás érdekében több szektor képviselője dolgozik együtt, a projektben önkormányzatok, tudományos intézetek, energiahatóságok vesznek részt.

A TOGETHER projekt megvalósítási időszaka: 2016.06.01. – 2019.05.31.

A TOGETHER projekt fő célkitűzése, hogy a projektbe bevont középületek – így a Hegyvidéki Önkormányzat által a projektbe bevont kilenc középület – 90%-ában az energiafelhasználás legalább 10%-kal csökkenjen.

 

Vezető partner: Provincia di Treviso (Olaszország)

A projekt azonosítója: Together CE 051

Megvalósítási időszaka: 2016.06.01. – 2019.05.31.

Projekt összköltség: 2.330.175,75 EUR

ERFA: 1.958.559,62 EUR

Projekt összköltség – Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata: 234 705 EUR

Uniós támogatás összege – Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata: 199 499 EUR

Hazai társfinanszírozás összege: 23 470,5 EUR

Önerő: 11 735 EUR

Támogatás intenzitása: 85%

 

Honlap: www.interreg-central.eu/together

facebook: https://www.facebook.com/TogetherPRTV2016

Kapcsolat: Hamza Zsófia, projektmenedzser, hamza.zsofia@hegyvidek.hu

 

 



Klimabarat_estek_20180213_foto
2018. február 13. 18:00

ovodakostolgato-12

2018. február 7. szerda 17:00 óra

Beiskolazasi_forum-1

2018. február 15. csütörtök 17 óra

MOM_felirat-Passage_IJP_2725

Programok

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2018-ban is folytatódik.

«
»

Parkolas-e-ugyintezes

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

kerekpar_regisztracio

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2018

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika